Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú

„Ak je sám, môže sa jedinec správať kultivovane. V dave je to barbar – je to stvorenie konajúce na základe inštinktov,“ napísal v roku 1895 o kontraste v ľudskom správaní osamote a v kolektíve Gustave Le Bon. Francúzsky polyhistor, ktorý okrem psychológie dosiahol významné úspechy aj na poli fyziky, bol presvedčený, že dav okráda každého […]
Menej ako 1 min. min.

„Ak je sám, môže sa jedinec správať kultivovane. V dave je to barbar – je to stvorenie konajúce na základe inštinktov,“ napísal v roku 1895 o kontraste v ľudskom správaní osamote a v kolektíve Gustave Le Bon.

Francúzsky polyhistor, ktorý okrem psychológie dosiahol významné úspechy aj na poli fyziky, bol presvedčený, že dav okráda každého svojho jednotlivého člena o jeho názory, hodnoty a presvedčenia.

Tím vedený Michalom Bauerom z ekonomického centra CERGE-EI a Júliou Chytilovou z Karlovej univerzity teraz preukázal, že v skupine sa ľudia správajú zákernejšie a sú náchylnejší na páchanie zla, než keď vystupujú jednotlivo. Výsledky desať rokov trvajúceho výskumu českých a slovenských vedcov zverejnil časopis Journal of European Economic Association.

Otázka, čo vedie normálneho člov…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie