Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Násilie prerastá do krvavých bojov. Bezpečnostná rada OSN vyzýva na ukončenie obliehania sudánskeho Fáširu

Bezpečnostná rada OSN dnes vyzvala na zastavenie obliehania Fáširu – mesta s 1,8 milióna obyvateľov v Severnom Dárfúre – a na okamžité ukončenie bojov v oblasti. Informuje o tom agentúra Reuters. Pätnásťčlenná rada prijala jednomyseľne rezolúciu, ktorú predložili Briti, Rusko sa hlasovania zdržalo. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN tiež vyzýva sudánske polovojenské Jednotky rýchlej podpory, aby […]
Menej ako 1 min.

Bezpečnostná rada OSN dnes vyzvala na zastavenie obliehania Fáširu – mesta s 1,8 milióna obyvateľov v Severnom Dárfúre – a na okamžité ukončenie bojov v oblasti. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pätnásťčlenná rada prijala jednomyseľne rezolúciu, ktorú predložili Briti, Rusko sa hlasovania zdržalo. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN tiež vyzýva sudánske polovojenské Jednotky rýchlej podpory, aby stiahli všetkých bojovníkov, ktorí ohrozujú bezpečnosť civilistov v meste. Fášir je posledné veľké mesto v oblasti, ktoré nie je pod kontrolou jednotiek RSF.

Najvyšší predstavitelia OSN varujú, že zhoršujúce sa násilie v okolí mesta hrozí “rozpútaniu krvavých bojov medzi komunitami v celom Dárfúre”.

Vojna medzi sudánskou armádou vedenou generálom a faktickým vládcom krajiny Abdal Fattáhom Burhánom a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory bývalého Burhánovho zástupcu Muhammada Hamdana Dagala prepukla vlani v apríli. Odvtedy konflikt spôsobil krízu, pre ktorú muselo svoje domovy opustiť na deväť miliónov ľudí.

Jednotkám rýchlej podpory sa podarilo obsadiť hlavné mesto Chartúm a väčšinu západného Sudánu. Teraz sa snaží o postup v centrálnej časti krajiny. OSN varovala, že obyvateľom Sudánu hrozí “bezprostredné riziko hladomoru”. Podľa OSN o život doteraz prišlo viac ako 14-tisíc ľudí a vyše 33-tisíc ich bolo zranených.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie