Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Násilné ovládnutie RTVS úzkou skupinkou ľudí je pre KDH poslednou kvapkou, pridáva sa k odvolávaniu Šimkovičovej (video)

Ministerka nemá podľa kresťanských demokratov čo hľadať na svojom poste.
Menej ako 1 min. min.

24.4.2024 (SITA.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta účelové zmeny v RTVS, ktoré dnes schválila vláda. Označuje to za pokus o násilné ovládnutie Rozhlasu a televízie Slovenska úzkou skupinou ľudí. Pre hnutie je to posledná kvapka a pridá sa k odvolávaniu ministerku kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

Ministerka nemá podľa kresťanských demokratov čo hľadať na svojom poste.

„Vláda svojím zásahom do RTVS robí z tejto verejnej inštitúcie akoby tlačové oddelenie SNS a koalície. V postate chce RTVS sprivatizovať a odvolať tých, ktorý tomuto procesu prekážajú – a to je súčasné vedenie RTVS,“ povedal na tlačovej besede poslanec za KDH a člen výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

Získanie kontroly nad RTVS

Kresťanskí demokrati upozorňujú, že namiesto toho, aby sa vláda snažila inštitúciu zlepšiť, tak jej jediným cieľom je získanie kontroly nad RTVS a vymenenie terajšieho riaditeľa Ľuboša Machaja.

„Ak vláda pociťuje potrebu a chce zlepšiť situáciu v RTVS, nepotrebujeme ju rušiť a zriadiť nanovo, ale predložiť novelu, ktorá prostredie RTVS zlepší,” poukazuje Hajko. Podľa neho ide o zlomový krok pre RTVS.

„Zmeniť sa má všetko – vedenie, rada, ale aj pracovné zmluvy všetkých pracovníkov, pečiatky, všetko. Prečo má toto všetko nastať? Aby nové vedenie počúvalo vládu a konalo v jej záujme,“ hovorí Hajko.

Osobné útoky od koalície

Hajko tiež poukazuje na to, že zo strany predstaviteľov vládnej koalície stále pokračujú osobné útoky na vedenie či novinárov a zamestnancov RTVS. Pripomenul, že podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) nazval novinárov z RTV „mediálnym hnojom“ a konkrétnych novinárov menoval aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Problémom je podľa Hajka aj zvyšovanie výdavkov na reklamu z pol percenta na päť percent vysielacieho času, čím sa veľmi vážne nabúrava verejnoprávnosť RTVS.

„Dostáva sa tým do súperenia s komerčnými televíziami o získavanie inzerentov, čo bude znamenať tlak na štruktúru vysielania. Ak chce niekto hovoriť o verejnoprávnosti, tak toto je práve spôsob, ako ju ohrozovať,“ poukazuje Hajko.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Ministerka kultúry SR, Opozícia, Podpredseda parlamentu, Predseda vlády, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk – Násilné ovládnutie RTVS úzkou skupinkou ľudí je pre KDH poslednou kvapkou, pridáva sa k odvolávaniu Šimkovičovej (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie