Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Našlo se unikátní Mozartovo dílo. Odkazuje na slavnou serenádu, chystá se premiéra

Partitura vznikla podle badatelů kolem roku 1780, ale nebyla podepsána, přiblížil web MDR. „Jde sice o rukopis, ale je to přepis Mozartova originálu,“ uvedla ředitelka lipské knihovny Susanne Metzová. „Mozartova skladba byla ve fondech knihovny už více než 100 let. Teď, když se jí zabývali mozartovští specialisté v Salcburku, můžeme potvrdit, že jde skutečně o […]
Menej ako 1 min. min.

Partitura vznikla podle badatelů kolem roku 1780, ale nebyla podepsána, přiblížil web MDR. „Jde sice o rukopis, ale je to přepis Mozartova originálu,“ uvedla ředitelka lipské knihovny Susanne Metzová. „Mozartova skladba byla ve fondech knihovny už více než 100 let. Teď, když se jí zabývali mozartovští specialisté v Salcburku, můžeme potvrdit, že jde skutečně o Mozartovo dílo,“ řekla Metzová.

ČTĚTE DÁLE: Podvedl jsem ženu, přiznal lídr Foo Fighters. S milenkou má dceru, rodinu prosí o odpuštění

Mozartovi je připisováno mnoho skladeb. „Dá to hodně práce, abychom pak mohli říct: Jsme přesvědčeni o tom, že toto je skladba mladého Mozarta,“ uvedl muzikolog a ředitel vědeckého oddělení salcburského Mozartea Ulrich Leisinger.

Dílo nese dodatečný název „Ganz kleine Nachtmusik“ (volně přeloženo jako Úplně malá noční hudba), což odkazuje na podobný název slavné Mozartovy Malé noční hudby, serenády č. 13 pro smyčcový kvartet a kontrabas od W. A. Mozarta z roku 1787.

Dvanáctiminutová „Serenáda ex C“ sestává ze sedmi částí pro smyčcové trio, trvá celkem asi 12 minut a předpokládá se, že vznikla v 60. letech 18. století, uvedla ve čtvrtek Lipská městská knihovna.

V sobotu bude mít skladba německou premiéru na půlhodinovém koncertu v lipské opeře. Už ve čtvrtek byla prvně uvedena v Mozartově rodném Salcburku v rámci prezentace revidovaného Köchelova katalogu, což je katalog všech Mozartových skladeb.

Köchelův seznam, někdy také Köchelův katalog (německy Köchelverzeichnis), sestavil roku 1862 rakouský botanik, muzikolog, spisovatel, skladatel, editor a milovník Mozartovy hudby Ludwig Alois Ferdinand rytíř von Köchel.

Wolfgang Amadeus Mozart žil mezi lety 1756-1791 a za svůj život složil více než 600 skladeb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útoky pálkou i sprosté urážky, teď nečekané usmíření. Připomeňte si spory bratrů z Oasis

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie