Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nastrúhajte ich a zalejte vodou. Váš balkón sa zmení na more kvetov pelargónie

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lapa Smile). Keď hľadáte kvety, ktoré by počas letnej sezóny zdobili balkón, ako prvé vám napadnú muškáty. Sú to spoľahlivé rastliny, ktoré sa veľmi ľahko udržiavajú. To však nič nemení na skutočnosti, že si vyžadujú aj špeciálnu starostlivosť. Ponúkame vám recept na domáce hnojivo, ktoré premení váš priestor na […]
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lapa Smile).

Keď hľadáte kvety, ktoré by počas letnej sezóny zdobili balkón, ako prvé vám napadnú muškáty. Sú to spoľahlivé rastliny, ktoré sa veľmi ľahko udržiavajú. To však nič nemení na skutočnosti, že si vyžadujú aj špeciálnu starostlivosť. Ponúkame vám recept na domáce hnojivo, ktoré premení váš priestor na raj kvetov.

Ktoré domáce hnojivo použiť na pelargónie?
Foto: shutterstock/Lapa Smile

Keď si chcete zariadiť balkón, jedným z prvých návrhov, ktoré môžete dostať od milovníkov rastlín, je pestovanie muškátov. Sú to kvety, ktoré si bezkonkurenčne získali srdcia záhradkárov. Mnohí ľudia sa ich rozhodnú pestovať s cieľom ozdobiť svoj najbližší domáci priestor. Hlavným plusom spojeným s ich výberom je ich jednoduchá starostlivosť. Kvitnú od júna do septembra, čo je aj tak pomerne dlhé obdobie. Ak by ste sa však chceli z farebných púčikov tešiť dlhšie, poradíme vám, aké hnojivo by ste mali použiť.

Pelargónie – sadenice. Ako sa staráte o najkrajšie balkónové kvety?

Zvyčajne sa málokto rozhodne vysádzať muškáty zo semien, pretože ide o zdĺhavý proces – trvá približne šesť mesiacov. Venujú sa mu skôr záhradníci, ktorí neskôr predávajú odrezky majiteľom domov, ktorí si nimi chcú ozdobiť balkón. Po zakúpení odrezkov je potrebné ich zakoreniť. Na to potrebujete veľký kvetináč, vystlaný úrodnou a priepustnou pôdou s vysokou kyslosťou. Keď je rastlina správne zasadená, môžete ju v polovici mája hrdo vyniesť na balkón.

Muškátom sa najlepšie darí na slnečných stanovištiach aj v polotieni.
Foto: shutterstock/encierro

Pelargóniám sa darí na slnečných stanovištiach aj v polotieni. Amatérski záhradkári sa nemusia obávať o svoje schopnosti, pretože kvetina nevyžaduje takmer žiadnu údržbu. Dôležitá je pravidelná zálievka, ktorá by sa na jar mala vykonávať raz týždenne a v lete každé dva dni. Všetko samozrejme závisí od počasia. Zem by nemala byť príliš mokrá, takže v prípade dažďa zalievanie vynechajte. Dôležité je aj to, aby ste nenamočili stonky a listy, pretože by to mohlo viesť k rozvoju chorôb. Ak chcete hrdo vyjsť na balkón a tešiť sa z mora kvetov, je dobré použiť kondicionér na báze jednej z obľúbených druhov zeleniny mnohých Slovákov. Určite ju nájdete aj vo svojej domácnosti.

Ako sa starať o muškáty, aby krásne kvitli? Použite toto domáce hnojivo a tešte sa z kvetov až do neskorej jesene

Pelargónie majú značné nároky na živiny, ako je draslík a fosfor. Tieto látky im môžete dodať prípravou hnojiva na báze zemiakov. Pred začatím procesu prípravy výživného nápoja pre rastliny je potrebné zemiaky najprv dôkladne umyť a nastrúhať spolu so šupkou. Celú zmes vložte do hrnca a zalejte litrom vody. Zmes varte približne 15 minút. Horúci zemiakový odvar preceďte cez sito a pridajte k nemu studenú vodu v pomere 1:1 – takto získate domáce hnojivo. Ak ho budete aplikovať raz týždenne počas celého leta, dodáte muškátom potrebné minerálne látky. Vďaka tomuto ošetreniu budú kvety zdobiť náš balkón aj o mesiac dlhšie ako kvety našich susedov.

Aby muškáty krásne kvitli, zalejte ich hnojivom na báze zemiakov.
Foto: shutterstock/Val_R

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Muškáty tento „nápoj“ milujú. Funguje ako vitamínová bomba. Raz dva vyrástli nové kvety

Pokyny na manipuláciu s muškátmi. Kvety budú veľké ako nadýchané pompony

The post Nastrúhajte ich a zalejte vodou. Váš balkón sa zmení na more kvetov pelargónie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie