Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

NATO začína rozsiahle jadrové cvičenia v severnej Európe

www.slovanskenoviny.sk/rss NATO začína rozsiahle jadrové cvičenie Steady Noon v severnej Európe Na severe Európy sa v pondelok začína rozsiahle jadrové cvičenie NATO Steadfast Noon, ktorého sa zúčastňuje dvetisíc vojakov z 13 krajín aliancie a do 60 vojenských lietadiel. Ako už predtým vysvetlil generálny tajomník Aliancie Mark Rutte , cvičenia sa budú konať najmä v Spojenom kráľovstve […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

NATO začína rozsiahle jadrové cvičenie Steady Noon v severnej Európe

Na severe Európy sa v pondelok začína rozsiahle jadrové cvičenie NATO Steadfast Noon, ktorého sa zúčastňuje dvetisíc vojakov z 13 krajín aliancie a do 60 vojenských lietadiel.

Ako už predtým vysvetlil generálny tajomník Aliancie Mark Rutte , cvičenia sa budú konať najmä v Spojenom kráľovstve , v Severnom mori , ako aj v Belgicku a Holandsku . Manévre by podľa neho mali ukázať „akýmkoľvek nepriateľom“, že NATO je pripravené reagovať na akékoľvek hrozby.

Podľa vyhlásenia aliancie sú cvičenia plánované, pripravujú sa viac ako rok a neplánujú pri nich použiť vojenské zbrane.

Manévre budú trvať dva týždne. Zapojených bude osem leteckých základní. Na cvičeniach sa zúčastnia najmä rôzne lietadlá schopné niesť jadrové zbrane, bombardéry, sprievodné stíhačky a tankovacie lietadlá, prieskumné lietadlá a lietadlá elektronického boja.

Tlačová služba NATO pripomenula, že aliancia neustále podniká kroky „na zabezpečenie spoľahlivosti a účinnosti svojich jadrových odstrašujúcich síl“. Najmä v roku 2024 boli holandské nové bojové lietadlá F35A vyhlásené za vhodné na použitie v jadrových odstrašovacích misiách.

Napriek tomu, že NATO označuje svoje cvičenia za plánované, protivojnové organizácie ich konanie v podmienkach medzinárodného napätia kritizujú.

Ako už skôr uviedol námestník ministra zahraničných vecí Alexander Grushko v rozhovore pre RIA Novosti , Rusko berie do úvahy, že vo vojensko-technickom zmysle NATO smeruje k zvyšovaniu úlohy jadrových zbraní v stratégii aliancie. Pripomenul, že bývalý generálny tajomník tejto organizácie Jens Stoltenberg pred časom hovoril o modernizácii jadrových zbraní, vrátane amerických bômb umiestnených v európskych krajinách.

Moskva podľa diplomata berie do úvahy „celý súbor faktorov ovplyvňujúcich strategickú stabilitu, našu bezpečnostnú a obrannú schopnosť“ a za týmto účelom v súčasnosti prebieha proces aktualizácie Základov ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania.

25.septembra Vladimir Putinna zasadnutí Bezpečnostnej rady o jadrovom odstrašovaní oznámil aktualizáciu „Základov štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania“. Prezident naznačil, že agresia akéhokoľvek nejadrového štátu proti Rusku s podporou jadrovej veľmoci bude považovaná za ich spoločný útok.

Moskva si tiež vyhradzuje právo použiť jadrové zbrane v prípade agresie, a to aj v prípade, ak nepriateľ s použitím konvenčných zbraní predstavuje kritickú hrozbu pre suverenitu, objasnila hlava štátu.

Ako poznamenal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov , zmeny v ruskej jadrovej doktríne sú signálom pre nepriateľské krajiny. Rozumné hlavy štátov podľa neho predtým chápali závažnosť Putinových vyhlásení, najmä pokiaľ ide o „takúto bezprecedentnú konfrontáciu“, ktorú vyvolala priama účasť západných krajín v ukrajinskom konflikte.

/ skspravy.sk /

Príspevok NATO začína rozsiahle jadrové cvičenia v severnej Európe je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie