Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nebezpečná choroba na jabloniach a hruškách. Konajte, kým nie je neskoro

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aleori). V mnohých záhradách rastú ovocné stromy. Aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody, musia mať vytvorené správne podmienky. Bohužiaľ, naše stromy sú často vystavené mnohým hrozbám, a to tak zo strany škodcov, ako aj chorôb. Z tohto dôvodu je potrebné porasty pravidelne monitorovať na prítomnosť patogénov. Jednou […]
Menej ako 1 min. min.

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aleori).

V mnohých záhradách rastú ovocné stromy. Aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody, musia mať vytvorené správne podmienky. Bohužiaľ, naše stromy sú často vystavené mnohým hrozbám, a to tak zo strany škodcov, ako aj chorôb. Z tohto dôvodu je potrebné porasty pravidelne monitorovať na prítomnosť patogénov. Jednou z hlavných hrozieb je spála jadrovín, ktorá najčastejšie napáda jablone a hrušky. Preto je dôležité vedieť, ako rozpoznať jej príznaky a ako bojovať s touto chorobou skôr, ako zničí našu úrodu a oslabí naše stromy.

Spála je jednou z najnebezpečnejších chorôb pri pestovaní jabloní a hrušiek
Foto: shutterstock/aleori

Spála na hruškách a jabloniach

Jablone a hrušky patria medzi najbežnejšie stromy v záhradách. Stačí im venovať trochu času a pozornosti a určite sa vám odvďačia bohatou a zdravou úrodou. Ovocné stromy sa, žiaľ, často stávajú obeťami baktérií aj hubových patogénov. Jednou z najnebezpečnejších chorôb je spála jadrovín, ktorá napáda rastliny z čeľade ružovitých, vrátane jabloní a hrušiek, ako aj dule, moruše alebo hloh. Spôsobuje ju baktéria Erwinia amylovora, ktorá zvyčajne prezimuje v ranách na napadnutých konároch. Spála sa zvyčajne objavuje na jar (počas kvitnutia a rastu výhonkov) a jej rozvoju prospieva vysoká vlhkosť a teploty nad 18 stupňov Celzia. Baktérie sa dostávajú do tkanív cez prirodzené otvory (pestíky, fistuly) a mechanické poškodenie. Okrem iného sa môžu prenášať vetrom, hmyzom alebo vtákmi.

Prvé príznaky spály na hruškách a jabloniach sa objavujú v období kvitnutia. Napadnuté kvety vyzerajú, akoby boli namočené vo vode, potom rýchlo zvädnú, zhnednú a odumrú (neopadajú, ale zostávajú na strome). Na listoch si môžeme všimnúť hnedé škvrny. Zvyčajne sa objavia medzi žilkami a časom obsadia celý povrch listovej čepele. Infikované listy sa stočia dovnútra pozdĺž hlavnej žily a môžu zostať na strome počas celého vegetačného obdobia.

Napadnuté výhonky jabĺk a hrušiek získajú tmavohnedý odtieň, takže vyzerajú ako spálené (odtiaľ pochádza názov tejto choroby). Časom od špičky zvädnú a ohnú sa. Tmavohnedé škvrny sa objavujú aj na plodoch. V dôsledku toho odumierajú, ale zostávajú na výhonkoch (pripomínajú múmie). Príznaky spály sa objavujú aj na kôre – vtedy vznikajú hydratované škvrny.

Baktéria Erwinia amylovora napáda listy ovocných stromov a spôsobuje ochorenie, bakteriálne popáleniny jabloní
Foto: shutterstock/Olya Maximenko

Ako bojovať proti spále?

Spála sa šíri rýchlym tempom. Ak na jabloni alebo hruške spozorujete alarmujúce príznaky, čo najskôr zakročte. Je potrebné si uvedomiť, že ide o mimoriadne nebezpečnú chorobu – za priaznivých podmienok môže v priebehu niekoľkých týždňov zničiť všetky stromy v záhrade. Ako bojovať proti spále jadrovín? Ak sú jednotlivé výhonky napadnuté, mali by sa okamžite odstrániť (nevyhnutne s „rezervou“ – asi 50 cm pod napadnutým tkanivom). Choré konáre by sa mali spáliť. Rany po prerezávaní je dobré chrániť špeciálnou záhradníckou masťou. Takáto rastlina by sa mala každých 7-10 dní monitorovať, či sa na nej nevyskytujú príznaky spály. V prípade vysokej intenzity ochorenia môže byť potrebné zlikvidovať infikované rastliny.

V boji proti spále je mimoriadne dôležitá prevencia. V prvom rade sa oplatí zvoliť ochranné ošetrenia – najlepšie bude fungovať postrek meďnatými prípravkami (aj v období kvitnutia a rastu plodov). Okrem toho stojí za to vybrať odrody hrušiek a jabĺk, ktoré sú odolné voči spále. Po rezaní nezabudnite dezinfikovať záhradnícke náradie a prípadné rany chrániť záhradníckou masťou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy postrekovať ovocné stromy meďnatým prípravkom? Toto je najlepší dátum. Pleseň bude spomienkou

Na jar nalievam tento „koktail“ pod stromy. Choroby a červy sa potom vyhýbajú plodom

The post Nebezpečná choroba na jabloniach a hruškách. Konajte, kým nie je neskoro appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie