Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nebezpečná prísada do rannej kávy. Zachová si arómu, stratí cenné vlastnosti

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evannovostro). Každá generácia má svoje vlastné každodenné rituály, ale väčšinu z nich spája jeden jedinečný. Ide o to, aby si ráno vychutnali šálku alebo hrnček čerstvo uvarenej kávy. Porcia tohto nápoja zlepšuje náladu, dodáva energiu na činnosť a podporuje telo v boji proti niekoľkým nechceným kilogramom. Tieto účinky môžeme […]
Menej ako 1 min. min.

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evannovostro).

Každá generácia má svoje vlastné každodenné rituály, ale väčšinu z nich spája jeden jedinečný. Ide o to, aby si ráno vychutnali šálku alebo hrnček čerstvo uvarenej kávy. Porcia tohto nápoja zlepšuje náladu, dodáva energiu na činnosť a podporuje telo v boji proti niekoľkým nechceným kilogramom. Tieto účinky môžeme očakávať len vtedy, ak z kávy vylúčime jednu nezdravú prísadu. Čo je lepšie do kávy nepridávať? Tu je niekoľko návrhov.

Každá generácia má svoje vlastné každodenné rituály, ale väčšinu z nich spája jeden jedinečný. Ide o to
Foto: shutterstock.com/Evannovostro

Prečo piť kávu?

Čerstvo uvarená káva vždy zaujme svojou vôňou. Je jedno, či si kávové zrná pomeliete sami, alebo si ich jednoducho nasypete do šálky a zalejete vodou. Je to nápoj, bez ktorého si väčšina ľudí nevie predstaviť začiatok dňa. Káva je veľmi bohatým zdrojom kofeínu, látky, ktorá znižuje únavu, stimuluje a zlepšuje koncentráciu. Farmaceutický priemysel rád využíva jej cenné vlastnosti a používa ju pri výrobe mnohých doplnkov stravy, liekov proti bolesti a antiastmatík.

Tým sa však cenné vlastnosti kávy nekončia. Jej zástancovia ju oceňujú pre prítomnosť antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály vznikajúce v tele. Práve tie spomaľujú proces starnutia pokožky a tela. Pri bližšom skúmaní sa zistilo, že pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko vzniku rakoviny, ako aj neurodegeneratívnych ochorení, konkrétne Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Výsledky získané výskumníkmi jasne naznačujú, že u konzumentov kávy je menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu.

Môže káva nahradiť jedlo?

Rozhodnutie začať chudnúť je len prvým krokom k úspechu. Najťažšie je zvyknúť si na novú realitu. Často si vyžaduje, aby sme sa vzdali návykov, ktoré sme si za tie roky vytvorili. Niektoré predsavzatia idú správnou cestou, ale veľmi často upadáme do vzorcov, ktoré telo oslabujú namiesto toho, aby ho posilňovali. Jedným z nich je vzdanie sa jedla a jeho nahradenie kávou.

Často začíname deň v zhone, dáme si pár dúškov voňavého nápoja, vezmeme si kľúče a sme na ceste do práce. Keď tam dorazíme, ukáže sa, že máme na programe množstvo úloh, ktoré nám znemožňujú v pokoji sa najesť. Riešením je ďalšia šálka kávy, často s pridaným cukrom, mliekom alebo smotanou. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že kofeín môže potlačiť chuť do jedla a pomôcť pri chudnutí, ale nikdy by nemal nahradiť plnohodnotné jedlo. Len správne vyvážené jedlá bohaté na množstvo živín vám pomôžu zdravo schudnúť.

Ktorá káva je najzdravšia – s cukrom alebo bez cukru?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Najčastejšie by sme mali piť kávu bez sladkého prídavku. Už jedna čajová lyžička cukru zvyšuje kalorickú hodnotu kávy aj celkovú hladinu glukózy v krvi. Pankreas tak začne pracovať na najvyššie obrátky a uvoľňuje veľmi veľké dávky inzulínu. S pomocou tohto hormónu začne hladina cukru v krvi rýchlo klesať, čím sme náchylní na pocity ospalosti a únavy.

Dokážete si pred spaním vypiť šálku kávy a bez problémov odplávať do Morfeovho náručia? Často z tohto správania obviňujeme skutočnosť, že kofeín na nás nepôsobí. S pravdou to však má len málo spoločného. Vinníkom je pridaný cukor v káve. Ak si nedokážeme zvyknúť na charakteristickú horkosť nápoja, zmiernime ju erytritolom alebo xylitolom, čo sú prírodné sladidlá.

Obyčajná čierna káva nevyzerá vždy tak lákavo ako káva s trochou mlieka. Ukazuje sa, že mliečna prísada môže oslabiť účinok kofeínu, takže už nemá pozitívny účinok na organizmus.
Foto: shutterstock/Subbotina Anna

Prečo by ste nemali piť kávu s mliekom?

Obyčajná čierna káva nevyzerá vždy tak lákavo ako káva s trochou mlieka. Ukazuje sa, že mliečna prísada môže oslabiť účinok kofeínu, takže už nemá pozitívny účinok na organizmus. Mnoho ľudí sa nedá presvedčiť, aby pili kávu bez akýchkoľvek zvýrazňovačov chuti. Z hľadiska stravy aj najmenšia porcia mlieka robí čierny nápoj oveľa kalorickejším.

Ako účinne zabrániť tomu, aby antioxidanty prinášali úžitok? Jednoducho si do kávy pridajte mlieko. Vápnik obsiahnutý v mliečnych výrobkoch ruší antioxidanty. Pozorujete reakcie svojho tela, všimli ste si, že po vypití parnej šálky kávy cítite ťažobu na žalúdku? Pridanie mlieka do kávy spôsobuje, že je oveľa ťažšie stráviteľná. Kyseliny obsiahnuté v nápoji reagujú s bielkovinami v mlieku a okamžite bránia správnemu tráveniu.

Koľko kávy by som mal vypiť, aby som schudol?

Pribratie niekoľkých kilogramov navyše môže byť pocitom, že nosíte tesnejšie oblečenie, ale až výsledok zobrazený na váhe jasne naznačuje, že je čas pustiť sa do práce. Pamätajte, že schudnúť sa nedá zo dňa na deň. Cesta k vašej vysnívanej siluete môže byť dlhá, namáhavá a vyžaduje si nekonečné množstvo trpezlivosti. Počas tohto obdobia je vhodné zaviesť niekoľko trikov, ktoré nám môžu uľahčiť dosiahnutie cieľa, ktorý sme si stanovili. Prvým z nich je pravidelná konzumácia kávy bez pridaného cukru.

Ako veľmi káva pomáha pri chudnutí? Odborníci na výživu uvádzajú, že zdravým ľuďom sa odporúča vypiť približne 3 až 4 šálky kávy denne. Ak však spozorujete príznaky precitlivenosti na kofeín, znížte ich počet na maximálne dve porcie za deň. Parná čierna tekutina bez gramu cukru okamžite naštartuje váš metabolizmus. V dôsledku toho si všimnete, že spaľovanie kilogramov sa zrýchlilo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je tá najhoršia káva, akú si môžete vybrať. Je tučná a nezdravá

Káva s doplnkom na spaľovanie tukov a dobrú funkciu srdca. Dávajte si však pozor, aby ste to nepreháňali

The post Nebezpečná prísada do rannej kávy. Zachová si arómu, stratí cenné vlastnosti appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie