Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nebojte sa bacilov svojho psa, mal by sa on báť Vás

02.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/glenda). Nový výskum publikovaný vo vedeckom časopise Nature ukazuje, že je oveľa pravdepodobnejšie, že choroby prenášame na zvieratá, a nie naopak. Buďte opatrní so svojím psom. Môžete ho nakaziť.Foto: shutterstock/glenda Mnohé závažné choroby, ako napríklad COVID-19 a Ebola, majú pôvod u zvierat, čo viedlo k presvedčeniu, že sú nebezpečné […]
Menej ako 1 min. min.

02.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/glenda).

Nový výskum publikovaný vo vedeckom časopise Nature ukazuje, že je oveľa pravdepodobnejšie, že choroby prenášame na zvieratá, a nie naopak.

Buďte opatrní so svojím psom. Môžete ho nakaziť.
Foto: shutterstock/glenda

Mnohé závažné choroby, ako napríklad COVID-19 a Ebola, majú pôvod u zvierat, čo viedlo k presvedčeniu, že sú nebezpečné pre naše zdravie. Nový výskum prenosu vírusov medzi ľuďmi a inými druhmi stavovcov však ukazuje, že to tak nie je vždy – po analýze genómov vírusov vedci z University College London objavili prekvapivý trend, a síce, že ľudia častejšie prenášajú vírusy k zvieratám ako naopak.

Áno, zoonotické choroby nedostali svoje meno z ničoho nič a v skutočnosti tu máme skupinu infekčných či parazitárnych chorôb, ktoré sa na človeka prenášajú kontaktom so zvieratami.

No hoci to funguje rovnako aj opačne, často sa prehliada úloha človeka ako prenášača vírusov prenášaných na iné zvieratá. Takže Cedric Tan z UCL Genetics a Francis Crick Institute analyzovali takmer 12 miliónov sekvencií vírusového genómu dostupných vo verejných databázach, aby to zmenili.

Humans transmit more viruses to animals than vice versa, study findshttps://t.co/Js94JPB3z4

— Interesting Engineering (@IntEngineering) March 26, 2024

Buďte opatrní so svojím psom. Môžete ho nakaziť

Zistenia jeho tímu spochybňujú prevládajúci názor, že ľudia sú len pasívnymi príjemcami zoonotických vírusov. Namiesto toho naznačujú, že ľudia aktívne prispievajú k šíreniu vírusov na domáce aj voľne žijúce zvieratá. Presnejšie povedané, analýza ukázala, že prenos vírusu z človeka na zviera, nazývaný antroponóza, sa vyskytuje približne dvakrát rýchlejšie ako prenos zo zvieraťa na človeka.

„Mali by sme považovať ľudí za jeden uzol v obrovskej sieti hostiteľov, ktorí si neustále vymieňajú patogény, nie za živnú pôdu pre zoonotické helminty (pozn.red: parazitické červy)“

– vysvetľujú.

Zmena hostiteľov je vážnou hrozbou

Vírusové zmeny hostiteľa, či už z ľudí na zvieratá alebo naopak, často vedú ku genetickým zmenám alebo mutáciám vo vírusoch. Ide o adaptačný proces, ktorý umožňuje vírusom využívať nových hostiteľov a je to veľmi zlá správa, pretože môže viesť k vzniku nových nevyliečiteľných chorôb.

Ako vedci zdôrazňujú, pochopenie tejto dynamiky je kľúčové v kontexte znižovania ohnísk epidémií. Autori štúdie preto naznačujú, že najväčšou výzvou budúcnosti je integrovať poznatky a nástroje z rôznych disciplín vrátane genomiky, epidemiológie a ekológie, aby sme tento proces lepšie pochopili.

„Štúdium a monitorovanie prenosu vírusov medzi zvieratami a ľuďmi v oboch smeroch pomôže lepšie pochopiť vývoj vírusov a dúfajme, že nám umožní byť lepšie pripravený na budúce prepuknutia a epidémie nových chorôb, a zároveň pomôže s úsilím o zachovanie“

– uzatvárajú vedci .

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Krvná skupina, ktorú kliešte nemajú radi. Títo ľudia majú šťastie

Tento pes žije lepšie ako väčšina ľudí. Spí len v 5* hoteloch a má vlastnú šatňu

The post Nebojte sa bacilov svojho psa, mal by sa on báť Vás appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie