Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nebuď pasivní, zachraň život. Sbírka na vybavení polních nemocnic na Ukrajině vyzývá k pomoci

V okamžiku, kdy ruské síly překročily hranice s Ukrajinou a zemi napadly, se zvedla obrovská vlna podpory a solidarity. Nejen Češi byli v boji proti agresorovi ochotní nabídnout finance i materiální pomoc. Po více než dvou letech od začátku konfliktu však odhodlání podat pomocnou ruku slábne. ČTĚTE TAKÉ: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, říká Baar. Změna hranic silou […]
Menej ako 1 min. min.

V okamžiku, kdy ruské síly překročily hranice s Ukrajinou a zemi napadly, se zvedla obrovská vlna podpory a solidarity. Nejen Češi byli v boji proti agresorovi ochotní nabídnout finance i materiální pomoc. Po více než dvou letech od začátku konfliktu však odhodlání podat pomocnou ruku slábne.

ČTĚTE TAKÉ: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, říká Baar. Změna hranic silou by vedla ke světovému konfliktu

Situace na frontě se přitom nelepší. „V řadách vojáků i civilistů si válka vyžádala desítky tisíc mrtvých a zraněných. Vojáci na Ukrajině denně nasazují životy, abychom my nemuseli. Bojují nejen za svou, ale i za naši svobodu a budoucnost,“ uvádí autoři sbírky na platformě Donio.

S cílem probudit v lidech opět chuť pomoci došlo ke spolupráci organizace Post Bellum, jejich projektu Paměť národa a platformy Donio. Čechy vyzývají k tomu, aby nebyli pasivní a pomohli zachránit životy. Konkrétně tím, že se podaří vybrat 20 milionů korun na vybavení dvou polních nemocnic na ukrajinské frontě.

„Hrají zásadní roli při záchraně životů, a to jak pacientů, tak i samotných zdravotníků. Nebuďte pasivní, zachraňujte životy i vy,“ apelují zakladatelé. Zdravotnická zařízení se nacházejí v Doněcké oblasti, zhruba 15 až 20 kilometrů od linie bojů.

„Jedná se o menší polní nemocnice, které jsou umístěny v terénu, a proto se nestávají terčem útoků. Díky tomu dokáží velmi rychle poskytnout nejnutnější odbornou první pomoc,“ vysvětlují zakladatelé. V provozu jsou nemocnice od léta minulého roku. Na místě pracují desítky zdravotníků, kterým však při snaze zachránit životy chybí kvalitní přístroje a lékařské vybavení, jež je v kritických chvílích klíčové.

Tisíce zachráněných životů

Dosud bylo v nemocnicích zachráněno více než pět tisíc vojáků, denně zde díky nasazení lékařů nevyhasnou desítky životů. Celé tři dny zvládnou zařízení fungovat bez elektrického proudu.

„Celou akci na Ukrajině zastřešuje organizace Medical Service International Legion (MSIL), která se zabývá provozem dvou zdravotnických zařízení a evakuací zraněných z frontové linie,“ uvedli zakladatelé. Odborným garantem akce je Martin Balík z EDIC Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN Praha, který dlouhodobě podporuje Paměť národa v podpoře Ukrajiny.

„Jeho znalosti a zkušenosti jsou zárukou, že veškerý nakoupený materiál bude odpovídat nejvyšším standardům,“ podotýkají autoři. A na jaké zařízení se konkrétně Češi skládají?

Ohřívač tekutin a náplně do zařízení – pomáhá zabránit šokovému stavu tím, že podanou infuzi pacientovi ohřívají a dodávají do těla v přirozené teplotě. Celková cena je 800 tisíc korun.

Operační světla – dvě světla vyjdou na 200 tisíc korun.

Plazmový sterilizátor chirurgických nástrojů – cena je 500 tisíc korun.

Kardiopumpa – ve chvíli, kdy je potřebná, dokáže samostatně podávat srdeční masáž. Cena dvou pump odpovídá milionu korun.

Elektrické chirurgické nástroje – sada vychází na 200 tisíc korun.

Sada na zevní vojenskou fixaci – cena dvaceti kusů vychází na 500 tisíc korun.

Elektrochirurgický generátor – cena za jeden přístroj je 500 tisíc korun.

Sanitka – jeden vůz vychází na 1,2 milionu korun.

Obrněné záchranářské vozidlo – slouží k převozu raněných přímo z fronty. Cena je tři miliony korun.

Pozemní dron – slouží k dopravě zraněných a zdravotnického materiálu v těžko přístupném terénu. Cena jednoho dronu je 300 tisíc korun.

Cílem je vybrat 20 milionů korun – 10 milionů na vybavení každé z polních nemocnic. Pokud se i vy chcete do výzvy zapojit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. Podpořit iniciativu můžete také nákupem mikiny s textem „Nejsem pasivní“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Návrat dětí a bezpečné přístavy i elektrárny. Na čem se státy (ne)shodly na summitu o Ukrajině

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie