Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nebuďte prekvapení, ak pivonka nekvitne, ak ju takto zasadíte. V júni neuvidíte púčiky

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kabar). Pivonka sa nazýva kráľovnou letnej záhrady. Je symbolom šťastia a hojnosti, krásne vonia a má nápadné púčiky. Jej pestovanie nie je náročné, ale môže sa stať, že kvet nekvitne tak bohato, ako by ste si želali. Prečo sa to stáva a ako sa to dá napraviť? Pivónie sú […]
2 min.

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kabar).

Pivonka sa nazýva kráľovnou letnej záhrady. Je symbolom šťastia a hojnosti, krásne vonia a má nápadné púčiky. Jej pestovanie nie je náročné, ale môže sa stať, že kvet nekvitne tak bohato, ako by ste si želali. Prečo sa to stáva a ako sa to dá napraviť?

Pivónie sú majestátne dlhoveké trvalky, ktoré v záhone vydržia i niekoľko desaťročí.
Foto: shutterstock/Kabar

Pivonky patria medzi najkrajšie kvety, ktoré možno nájsť v záhrade. Prvýkrát sa začali pestovať v Číne a Japonsku, kde sa dodnes považujú za symbol šťastia. Na Slovensku sa pestujú najmä čínske pivonky, ktoré majú najviac odrôd. Vďaka tomu sa môžete tešiť z rôznych farieb púčikov, ktoré sú hlavnou ozdobou pivónie. Najčastejšie sa stretávame s kvetmi v odtieňoch ružovej, červenej a bielej farby.

Prečo pivonky nechcú rásť? Toto je najčastejšia chyba

Pivonka môže rásť na tom istom mieste mnoho rokov. Nemá rada presádzanie, preto je potrebné dbať na zabezpečenie vhodného miesta. Najlepšie sa cíti na teplom, slnečnom mieste a v úrodnej, stredne kyslej a priepustnej pôde. Rastlina kvitne v júni.

Pivonka môže rásť na tom istom mieste mnoho rokov.
Foto: shutterstock/Wut_Moppie

Skoré odrody sa rozvíjajú začiatkom mesiaca a neskoré pivonky kvitnú koncom mesiaca. Hĺbka výsadby je veľmi dôležitá. Cibuľky by sa mali vysádzať do hĺbky 4 – 5 cm. To im umožní voľne prijímať živiny. Ak toto pravidlo nedodržíte a zasadíte príliš hlboko, rastlina nebude mať vhodné podmienky na rast.

Vyrobte si domáce hnojivo pre pivonky. Bude stimulovať rast rastliny

Druhou častou chybou je vysádzanie pivoniek do tieňa a do spoločnosti náročných rastlín, s ktorými musia súťažiť o živiny (napr. kríky). Pamätajte, že kvetina by mala mať prístup k svetlu 6 až 8 hodín denne. Nebude kvitnúť, ak ju zasadíte k stene, altánku alebo pod vysoký strom. Veľmi dôležité je aj správne hnojenie. Rastlina potrebuje dusík, ale živiny by mali byť bohaté aj na draslík a fosfor. Najlepšou voľbou je domáce hnojivo. Rozpustite 10 g kyseliny citrónovej v 10 litroch vody a pivonky zalejte.

Pivonky zalejte domácim hnojivom z kyseliny citrónovej.
Foto: pixabay/JillWellington

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte

Pivonky sa posypú kvetmi. Stačí ich zaliať „babským“ hnojivom. Budú kvitnúť ako nikdy predtým

The post Nebuďte prekvapení, ak pivonka nekvitne, ak ju takto zasadíte. V júni neuvidíte púčiky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie