Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nečekaný zvrat v kauze Panama Papers. Soud zprostil viny všechny obžalované

Mezi zproštěnými je podle DPA například právník německého původu Jürgen Mossack, jeden ze zakladatelů advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která podle obžaloby daňové úniky spoluorganizovala. Kromě toho soudkyně Baloísa Marquínezová zastavila stíhání dalšího spoluzakladatele kanceláře Ramóna Fonseky Mory, který v květnu zemřel. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dezinformátor Zítko sedí ve vazbě. Poslal ho tam soud na Slovensku […]
Menej ako 1 min. min.

Mezi zproštěnými je podle DPA například právník německého původu Jürgen Mossack, jeden ze zakladatelů advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která podle obžaloby daňové úniky spoluorganizovala. Kromě toho soudkyně Baloísa Marquínezová zastavila stíhání dalšího spoluzakladatele kanceláře Ramóna Fonseky Mory, který v květnu zemřel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dezinformátor Zítko sedí ve vazbě. Poslal ho tam soud na Slovensku na základě českého zatykače

Při shromažďování důkazů ze serverů mezitím zaniklé kanceláře Mossack Fonseca nebylo možné zajistit důkazní řetězec. „Ostatní důkazy nebyly dostatečné a přesvědčivé,“ uvedla soudkyně.

Soud se začal na začátku dubna zabývat aktivitami panamské právní firmy Mossack Fonseca, která ukončila svou činnost v roce 2018. V roce 2016 světová média v reportážích o takzvaných Panamských dokumentech popsala, jak někteří klienti právní kanceláře ukrývali peníze před finančními správami svých zemí. Média se při své investigativní práci opírala o zhruba 11,5 milionu dokumentů, které z právní firmy unikly. Dokládaly mimo jiné různé finanční struktury a postupy, jak ukrýt peníze před zdaněním.

Uniklé dokumenty se týkaly více než 214 000 subjektů z 200 zemí světa. Schránkové společnosti zakládaly nebo využívaly stovky známých osobností světového byznysu, politiky, sportu či řada celebrit. Bylo mezi nimi pět hlav států a blízcí příbuzní nejvyšších představitelů dalších 40 zemí. Na rozkrytí kauzy se podílelo téměř 400 investigativních novinářů z více než 80 zemí.

Kvůli kauze Panama Papers rezignoval islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Služeb panamské kanceláře využívali například i lidé z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka nebo argentinské hlavy státu Mauricia Macriho. Britský expremiér David Cameron, který je v současnosti ministrem zahraničí, čelil kritice kvůli offshorovému investičnímu fondu svého otce. V kauze figurovali například i argentinský fotbalista Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svázal manželku a odpálil jí petardu v pochvě. Plzeňský soud poslal muže na 18 let do vězení

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie