Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nechce sa vám prekopávať zeminu? Zasejte do záhonov toto obľúbené zelené hnojenie a rozlúčte sa s motyčkou

Mnoho záhradkárov pri výsadbe niektorých rastlín podceňuje kyprosť pôdy. Mimochodom, aj toto je jeden z hlavných parametrov na získanie veľkej a kvalitnej úrody. Dnes si pripomenieme dve rastliny, ktoré sú najlepšie zasiať do záhrady na jeseň, ak máte „ťažkú“ pôdu. Je veľmi dôležité vysievať toto zelené hnojenie čo najhustejšie, aby vznikol zelený „koberec“. Práve to […]
Menej ako 1 min. min.

Mnoho záhradkárov pri výsadbe niektorých rastlín podceňuje kyprosť pôdy. Mimochodom, aj toto je jeden z hlavných parametrov na získanie veľkej a kvalitnej úrody.

Dnes si pripomenieme dve rastliny, ktoré sú najlepšie zasiať do záhrady na jeseň, ak máte „ťažkú“ pôdu.

Je veľmi dôležité vysievať toto zelené hnojenie čo najhustejšie, aby vznikol zelený „koberec“. Práve to zabráni upchávaniu pôdy po zime a odtekaniu vody, pôda bude kyprá a úrodná, bude sa dať ľahko kopať a v niektorých prípadoch nebude potrebné ani to kopanie.

Prvým zeleným hnojením je horčica.

Jedno z najbežnejších a najobľúbenejších zelených hnojív mnohých záhradkárov. Pri absorpcii oxidu uhličitého korene horčice obohacujú pôdu o organické zlúčeniny, čo vedie k zvýšenej voľnosti, priepustnosti vzduchu a vody.

Horčica pomáha obzvlášť dobre na ťažkých hlinitých a ílovitých pôdach, žiaľ, presne taká je pôda v mojej záhrade. Okrem toho korene horčice obsahujú fytoncídy, ktoré čistia pôdu od škodlivých baktérií a pri hnilobe je pôda nasýtená humusom.

Druhým zeleným hnojením je raž alebo ovos. Obe tieto zelené hnojivá sa vyznačujú mohutným koreňovým systémom, ktorý sa zavŕta aj do ťažkej pôdy, čím ju kyprí.

Raž a ovos sú obzvlášť dôležité pri hospodárení na ťažkých hlinitých a ílovitých pôdach. Okrem toho tieto rastliny dokonale dopĺňajú zásoby draslíka pri rozklade.

Tieto rastliny sú odolné voči chladu a rýchlo získavajú zelenú hmotu aj pri pomerne nízkych teplotách. Výsev raže a ovsa s horčicou ide veľmi dobre. Najlepší čas na siatie je september.

Je veľmi dôležité nevykopávať hmotu zeleného hnojenia na jeseň, iba v tomto prípade dosiahneme maximálnu prekyprenosť pôdy na jar.

The post Nechce sa vám prekopávať zeminu? Zasejte do záhonov toto obľúbené zelené hnojenie a rozlúčte sa s motyčkou appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie