Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Necítíte plyn nebo špinavé ponožky? Vědci objevili nové příznaky vážného onemocnění srdce

Lidé se ztrátou čichu mají přibližně o třetinu vyšší riziko vzniku městnavého srdečního selhání, kdy se v jedné z komor srdce hromadí krev. Ukázala to studie publikovaná v časopise Americké kardiologické asociace, která zkoumala data zhruba 2 500 osob. Pokud se tedy lékaři soustředí při prohlídkách na tento stav a včas provedou příslušná vyšetření, mohou svým pacientům prodloužit […]
Menej ako 1 min. min.

Lidé se ztrátou čichu mají přibližně o třetinu vyšší riziko vzniku městnavého srdečního selhání, kdy se v jedné z komor srdce hromadí krev. Ukázala to studie publikovaná v časopise Americké kardiologické asociace, která zkoumala data zhruba 2 500 osob. Pokud se tedy lékaři soustředí při prohlídkách na tento stav a včas provedou příslušná vyšetření, mohou svým pacientům prodloužit život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pocení může být příznakem rakoviny i dalších vážných nemocí. Kdy se obrátit na lékaře?

Souvislost ztráty čichu a srdečního selhání byla zřejmá u zkoumaných osob s velmi dobrým až výborným stavem, zjistili lékaři. Naopak vyloučili, že by tento problém mohl mít souvislost s mrtvicí nebo infarktem. „Trochu nás překvapilo, že jsme toto zjistili pouze u srdečního selhání, ale ne u ischemické choroby srdeční nebo mrtvice,“ řekla lékařka a jedna z autorek studie Keran Chamberlinová.

Vědci odhadují, že městnavým srdečním selháním, kdy tento orgán není schopný přečerpávat dostatečné množství krve do celého těla, trpí na světě přes 60 milionů lidí.

Studie doložila, že ke ztrátě čichu často dochází s přibývajícím věkem. Tento problém trápí téměř každého čtvrtého člověka po padesátce a polovinu lidí starších 80 let. Nejenže se u nich zvyšuje riziko zdravotních problémů, ale ztrácejí potěšení z jídla a schopnost rozpoznat zkažené potraviny či cítit únik plynu.

Ztráta čichu ale není spojená jen se srdečními problémy. „V posledních dvou desetiletích jsme zjistili, že je jedním z nejdůležitějších časných projevů demence a Parkinsonovy choroby,“ řekl lékař Honglei Chen pro web Medical News Today.

Buďte proto na pozoru. Pokud necítíte zápach špinavých ponožek, typický závan tvarůžků či plynu, je nejspíše na čase navštívit lékaře.

VIDEO: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie