Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nedocenené ovocie, ktoré by ste mali použiť na zmäkčenie mäsa

Zmäkčenie mäsa môže byť pri príprave kľúčové , pretože niektoré kúsky môžu mať tvrdé vlákna, ktoré sťažujú žuvanie. Existuje mnoho spôsobov, ako to dosiahnuť, pričom niektoré si vyžadujú trochu viac prípravy a iné trochu viac námahy. Marináda môže byť skvelým spôsobom, ako zmäkčiť mäso, ak máte dostatok času. Na steaky môžete použiť aj mäsiarsku paličku, […]
Menej ako 1 min. min.

Zmäkčenie mäsa môže byť pri príprave kľúčové , pretože niektoré kúsky môžu mať tvrdé vlákna, ktoré sťažujú žuvanie. Existuje mnoho spôsobov, ako to dosiahnuť, pričom niektoré si vyžadujú trochu viac prípravy a iné trochu viac námahy. Marináda môže byť skvelým spôsobom, ako zmäkčiť mäso, ak máte dostatok času. Na steaky môžete použiť aj mäsiarsku paličku, no to bude vyžadovať viac energie v závislosti od toho, čo varíte. Ak však hľadáte jednoduchý spôsob, ako zmäkčiť mäso a zároveň mu dodať jasné, kyslé podtóny, mali by ste vyskúšať kiwi.

Kiwi sú subtropické ovocie, ktoré pochádza z Číny a pestuje sa po celom svete, najčastejšie však na Novom Zélande. Majú hnedú, mierne chlpatú šupku s jasne zelenou dužinou a sú známe tým, že sú plné živín, vrátane vitamínov C a K. Kiwi však obsahujú aj niečo známe ako aktinidín (niekedy písané ako aktinidain), čo dáva tomuto ovociu schopnosť zmäkčiť mäso pri zachovaní jeho integrity a textúry.

Zmäkčenie mäsa pomocou kiwi

Existujú dva hlavné spôsoby, ako môžete zmäkčiť svoje mäso pomocou kiwi – marinovaním alebo použitím šupky z kiwi. Dôvodom, prečo sú tieto metódy preferované, namiesto priameho krájania kiwi na mäso, je to, že enzým známy ako aktinidín môže mať negatívny vplyv, ak ho použijete príliš veľa; môže premeniť vaše mäso na kašu, ak ho nepoužijete s mierou.

Aby ste sa vyhli príliš mäkkému mäsu, môžete namiesto toho použiť len šupku z kiwi. Pri tomto procese často zostáva malé množstvo kiwi pripevnené k šupke. Potom vezmite tie šupky a potrite nimi každú časť mäsa. Aktinidín bude stačiť na spustenie procesu zmäkčovania, čoho výsledkom bude dokonalá textúra bez veľkej námahy.

Ďalšou možnosťou je marinovať mäso v omáčke alebo dresingu vyrobenom z kiwi. Môžete skombinovať dužinu kiwi s trochou olivového oleja a octu; dužina je mäkká a dá sa rozdrviť v rukách alebo ju môžete hodiť do mixéra. Ale buďte opatrní, koľko ho použijete; na kúsok mäsa by ste mali použiť najviac polovičku kiwi. Nezabudnite tiež na časovanie marinovania; neprekročte dobu 15 minút. Pred varením odstráňte prebytočné kiwi a akúkoľvek vlhkosť, aby ste zabezpečili dobré opečenie mäsa.

Ako aktinidín v kiwi zmäkčuje mäso

Nie všetko mäso potrebuje zmäkčovať, ale tvrdšie kúsky ako niektoré časti hovädzieho môže potrebovať trochu zmäkčenia. Zmäkčovanie znamená redukciu odolného spojivového tkaniva na povrchu mäsa, čo mu dodáva roztápajúcu sa konzistenciu.

Aktinidín, cysteínová proteáza, funguje prostredníctvom procesu nazývaného proteolytická degradácia. Bez prílišného zaoberania sa vedou je najjednoduchšie vysvetlenie, že tento proces rozkladá špecifické väzby v tuhých proteínoch mäsa pomocou vody, čo tieto väzby redukuje na mäkšie aminokyseliny, čím je mäso oveľa jemnejšie ako v jeho pôvodnom stave. Hoci zelené a SunGold kiwi obsahujú zvýšené hladiny aktinidínu, zelená odroda všeobecne rozkladá proteíny účinnejšie.

Všetko, čo naozaj potrebujete vedieť, je, že to funguje a tiež pridáva do mäsa vzrušujúcu chuť pred jeho varením. Len sa uistite, že používate malé množstvo kiwi, aby ste predišli zničeniu textúry.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Nedocenené ovocie, ktoré by ste mali použiť na zmäkčenie mäsa je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie