Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nejlepším volebním tipérem je Wall Street. Trh signalizuje příštího prezidenta USA již nyní

Volební průzkumy před letošními prezidentskými volbami se prozatím na vítězi neshodnou. Většina současných studií lehce favorizuje Trumpa, rozdíly jsou ale minimální. Zdá se, že bojovat se bude do posledního hlasu. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden tvrdě zakročil proti migraci. Na poslední chvíli chce Trumpovi sebrat odvěký trumf A nebo ne? Existuje subjekt, který se neohlíží […]
Menej ako 1 min. min.

Volební průzkumy před letošními prezidentskými volbami se prozatím na vítězi neshodnou. Většina současných studií lehce favorizuje Trumpa, rozdíly jsou ale minimální. Zdá se, že bojovat se bude do posledního hlasu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden tvrdě zakročil proti migraci. Na poslední chvíli chce Trumpovi sebrat odvěký trumf

A nebo ne? Existuje subjekt, který se neohlíží na volební průzkumy, ani na společenský sentiment, a přesto dokáže výherce tipovat s obrovskou úspěšností. Nese název Wall Street. Pragmatičtí investoři tipují vítěze amerických prezidentských voleb úspěšně už od druhé světové války.

Jak trh označí vítěze?

Za bernou minci ohledně prognóz obecně platí zejména dva akciové indexy. Princip predikcí je u nich stejný. Prvním sledovaným indexem je Dow Jones Industrial Average, který sdružuje třicet primárně průmyslových firem v USA. Druhým ukazatelem je index S&P 500, který sleduje výkonnost pětiset nejhodnotnějších společností kótovaných na amerických burzách. Zde najdete giganty jako Apple, Microsoft nebo Amazon.

Klíčovým časovým intervalem pro predikce volebních výsledků je doba od srpna do začátku listopadu. Pokud indexy tři měsíce před volbami rostou, zpravidla to znamená, že zvítězí ve volbách vládnoucí strana či stávající prezident.

Pokud jsou naopak trhy nervózní a jdou dolů, většinou to znamená, že dojde k rošádě v Bílém domě.

„Akciový trh má poměrně spolehlivou predikci. Když index S&P 500 po druhé světové válce ve volebním roce během tří měsíců před listopadovým hlasováním klesal, současný prezident nebo strana odcházejícího prezidenta prohrála volby v 88 procentech případů,“ uvedla americká CNN.

Naopak když index S&P 500 v tomto období vzrostl, úřadující prezident nebo strana odcházejícího prezidenta zvítězili v 82 procentech případů. Před minulými volbami index nakonec skončil v nervózním minusu. A Trump se skutečně poroučel z Bílého domu.

Kdo by vyhrál dnes?

Na Wall Street samozřejmě netipují vítěze jen tři měsíce před volbami, ale během celého volebního roku. I když volební průzkumy v současnosti věští spíše vítězství Trumpa, rostoucí trhy zatím vyprávějí docela jiný příběh.

„Na základě historických korelací a ročního růstu indexu Dow Jones o 5,6 procenta je Bidenova šance na znovuzvolení 58,8 procenta. Tyto šance se zvýší, pokud akciový trh do dne voleb více poroste, a sníží, pokud trh klesne,“ uvádí analýza webu MarketWatch, za kterým stojí společnost Dow Jones & Company.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT VIDEO: Trump je vinen

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie