Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nejpřísněji utajovaná zbraň Ukrajinců. Štáb CNN u jednotky, která Rusům působí velké problémy

Mají na čele terč. Členové speciální dronové jednotky spadající pod Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) totiž Rusům zle zatápí. „Velmi touží po tom nás zabít. Jsme pro Rusy jedním z hlavních cílů, protože ty bezpilotní letouny, které uletí 1 500 až 2 000 kilometrů, přesouvají válku dovnitř jejich země. A to je dost […]
Menej ako 1 min. min.

Mají na čele terč. Členové speciální dronové jednotky spadající pod Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) totiž Rusům zle zatápí. „Velmi touží po tom nás zabít. Jsme pro Rusy jedním z hlavních cílů, protože ty bezpilotní letouny, které uletí 1 500 až 2 000 kilometrů, přesouvají válku dovnitř jejich země. A to je dost znepokojuje,“ říká pro CNN velitel jednotky, kterého stanice z bezpečnostních důvodů identifikuje jen podle volacího znaku – Vektor.

ČTĚTE TAKÉ: Čínská válečná mašinerie vycenila zuby na Tchaj-wan. Riziko konfliktu roste, ukazuje analýza

Ostatně bezpečnost je pro tuto dronovou jednotku alfou a omegou. Bezpilotní letouny vzlétají z utajených míst dosti komplikovaným způsobem pod rouškou tmy, na provedení operace jsou často jen desítky minut a celý tým se neustále přesouvá z místa na místo. „Zůstat v pohybu znamená zůstat naživu,“ komentuje situaci z auta jedoucího na další utajené místo reportér CNN Fred Pleitgen. Vzhledem k velké početní a materiální převaze Rusů se i strategické operace Ukrajinců odehrávají v režimu „udeř a zmiz“.

Mnohdy jsou nicméně úspěšné. Tato jednotka má například na svědomí útoky na cíle v Krasnodarském nebo Tverském kraji, kde došlo k výbuchu velkého muničního skladu. Štáb CNN měl unikátní příležitost sledovat, jak se plánuje a provádí nakonec úspěšný útok na sklad zbraní u obce Kotluban, která je od ukrajinských hranic vzdálená zhruba 650 kilometrů.

Složité plánování dráhy letu

„Ruská protivzdušná obrana je dobrá, ale ne dokonalá a nacházíme v tom systému skuliny,“ popisuje Vektor. Každé operaci tak předchází důmyslné plánování. Například letová dráha dronu obsahuje desítky bodů a změn směru, aby bezpilotní letoun dokázal proklouznout sítí protivzdušné obrany. Každý takový dron navíc doprovázejí návnady, které mají pozornost Rusů odvést od skutečného nebezpečí – bezpilotního letounu ukrajinské výroby Antonov AN-196, kterému se také říká Ljutyj (v překladu divoký nebo zuřivý), a který uletí až 2 500 kilometrů.

Jak probíhá vypouštění dronů a plánování jejich trasy letu? Co může úspěšný útok bezpilotního letounu způsobit? A jakým způsobem by členové tajné jednotky ukončili válku s Ruskem? To se dozvíte v obsáhlé reportáži CNN, kterou najdete v úvodním videu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie