Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nejvyšší soud OSN nařídil Izraeli okamžitě zastavit ofenzívu v Rafáhu

Nejvyšší soud OSN, Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), v pátek vydal mimořádný příkaz, aby Izrael zastavil své vojenské operace ve městě Rafáh na jihu Gazy. „Izrael musí okamžitě zastavit svou vojenskou ofenzívu,“ uvedli soudci ICJ neboli světového soudu (který řeší spory mezi státy, zatímco ICC stíhá jednotlivce) s tím, že byly splněny podmínky pro vydání nového […]
Menej ako 1 min. min.

Nejvyšší soud OSN, Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), v pátek vydal mimořádný příkaz, aby Izrael zastavil své vojenské operace ve městě Rafáh na jihu Gazy.

„Izrael musí okamžitě zastavit svou vojenskou ofenzívu,“ uvedli soudci ICJ neboli světového soudu (který řeší spory mezi státy, zatímco ICC stíhá jednotlivce) s tím, že byly splněny podmínky pro vydání nového mimořádného příkazu.

Izrael musí dále zastavit „jakékoli další akce v guvernorátu Rafáh, které by mohly způsobit Palestinské skupině v Gaze životní podmínky, jež by mohly vést k jejímu úplnému nebo částečnému fyzickému zničení“, uvádí se v rozhodnutí vydaném předsedou orgánu Nawafem Salamem. Ten také označil situaci za „katastrofální“ pro Palestince.

Nyní, po několika týdnech ofenzívy, opustilo Rafáh, v jehož okolí se před útokem tísnilo asi 1,2 až 1,5 milionu převážně vysídlených obyvatel Gazy, nejméně 800 000 lidí.

Žádost o toto mimořádné prohlášení ICJ vznikla minulý týden, kdy právníci Jihoafrické republiky požádali Haag o zásah, aby zajistil přežití Palestinského lidu.

Jihoafrická republika se rovněž postavila do čela žaloby u Mezinárodního trestního soudu (ICC) proti Izraelským představitelům, která vyústila v zatykač na Netanjahua a jeho ministra obrany Yoava Gallanta.

Co se týče „příkazu“ Mezinárodního soudního dvora – je samozřejmě do značné míry symbolický a nejvyšší soud OSN nemá žádnou vymahatelnou pravomoc. Slouží však ke zvýšení tlaku na Tel Aviv v okamžiku, kdy jeho mezinárodní postavení a pověst dostaly vážnou ránu. Soud se při vydání svého rozhodnutí odvolal na „Úmluvu o genocidě.“

Mluvčí Izraelské vlády reagoval na postup Mezinárodního soudního dvora prohlášením, že „žádná mocnost na světě nezabrání Izraeli chránit své občany a jít proti Hamásu v Gaze.“

A ministr financí Bezalel Smotrich pohotově na X uvedl, že „stát Izrael je ve válce o svou existenci.“ Prohlásil: „Ti, kdo požadují, aby Stát Izrael zastavil válku, požadují, aby sám vyhlásil zánik. S tím nebudeme souhlasit.“

„Pokračujeme v boji za sebe i za celý svobodný svět. Historie bude soudit, kdo dnes stál na straně nacistů z Hamásu a ISIS,“ dodal.

Izrael se snaží sílící mezinárodní kritiku odrazit. Tento týden zveřejnil nové šokující záběry několika vojákyň IDF, které byly 7. října uneseny ze základny poblíž hranic s Gazou.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Nejvyšší soud OSN nařídil Izraeli okamžitě zastavit ofenzívu v Rafáhu first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie