Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nekonečný spor pokračuje. SEC požaduje od XRP astronomickú pokutu

Súdne spory medzi americkým regulátorom a Ripple nemajú konca. Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) najnovšie požaduje od kryptomenovej spoločnosti Ripple pokutu vo výške 102,6 milióna dolárov, uvádza správa News Bitcoin. Na oplátku Ripple navrhla pokutu vo výške iba 10 miliónov dolárov. SEC ale s touto ponukou striktne nesúhlasil. Aj keď sa zdá […]
Menej ako 1 min. min.

Súdne spory medzi americkým regulátorom a Ripple nemajú konca. Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) najnovšie požaduje od kryptomenovej spoločnosti Ripple pokutu vo výške 102,6 milióna dolárov, uvádza správa News Bitcoin. Na oplátku Ripple navrhla pokutu vo výške iba 10 miliónov dolárov. SEC ale s touto ponukou striktne nesúhlasil.

Aj keď sa zdá pokuta 102,6 milióna príliš vysoká, pôvodne SEC požadoval konečný rozsudok v sume až 2 miliardy dolárov. SEC tvrdí, že Ripple opakovane porušuje zákony o cenných papieroch a obohacuje sa. Regulátor dodal, že pokuta na úrovni len 10 miliónov dolárov určite nenaplní účely občianskoprávnych sankcií.

Súdny spor Ripple vs. SEC v skratke

Pre lepšie pochopenie súdneho sporu si ho poďme vysvetliť. Už v roku 2020 SEC tvrdil, že Ripple, vývojár blockchainu a tvorca tokenu kryptomeny XRP, získal v roku 2013 viac ako 1,3 miliardy dolárov predajom XRP v neregistrovanej ponuke cenných papierov. Ripple odvtedy tvrdil, že XRP sa nemá považovať za cenný papier.

Čo je Ripple?

Ripple pôsobí v odvetví finančných technológií a poskytuje cezhraničné platby cez blockchain a kryptomeny. Ponúka kryptomenovú likviditu a služby centrálnej banky v oblasti digitálnych mien. Jeho platformy využívajú vo svojich službách XRP Ledger a jeho natívny token XRP.

Kedysi bolo bežné, že kryptomenové projekty financovali svoje personálne obsadenie a prevádzku predajom svojich tokenov, pričom z peňažných súm profitovali aj vedúci pracovníci. SEC uviedla, že Ripple nikdy nepodala registračný dokument, čo je požiadavka pre spoločnosti, keď sa snažia získať kapitál od verejnosti.

Dňa 13. júla 2023 súd uznal, že XRP nie je cenným papierom pri predaji verejnosti na burze, ale je ním pri predaji inštitucionálnym investorom. Následne v októbri 2023 SEC zrušila všetky obvinenia. V máji 2024 SEC podala svoju konečnú odpoveď týkajúcu sa nápravných opatrení, ktoré požaduje od spoločnosti Ripple, pričom uviedla, že zisky spoločnosti Ripple boli získané neoprávnene.

SEC verzus Ripple. Zdroj: shutterstock.com/Maksim Safaniuk

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Stále nie je koniec

Dá sa povedať, že Ripple aj SEC dosiahli v tomto prípade víťazstvo, ale SEC naďalej hľadá od Ripple nápravu vo forme vysokých pokút. A posledná požiadavka na pokutu je vo výške spomínaných 102,6 milióna dolárov. 

Na záver je dôležité poznamenať, že celý tento súdny proces má významné dopady na kryptomenový priemysel. Taktiež existuje šanca, že sa zmení aj globálny regulačný výhľad, pretože SEC sa môže proti rozhodnutiu odvolať. Zatiaľ tak nie je stále známe ako celý tento prípade definitívne dopadne.

Ak sa viac zaujímate o kryptomeny, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

The post Nekonečný spor pokračuje. SEC požaduje od XRP astronomickú pokutu appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie