Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nekvitne vaša hortenzia? Záhradník prezradil dôvod

21.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jordan Feeg). Hortenzia je rastlina, ktorá sa s obľubou pestuje v záhrade pre svoje nápadné a pôsobivé kvety, ktoré sú jej najväčšou ozdobou. Sú však obdobia, keď ich rastlina nevytvára. Prečo hortenzia nekvitne a čo sa s tým dá robiť? Stojí za to zistiť, prečo hortenzie nekvitnú, aby ste […]
Menej ako 1 min. min.

21.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jordan Feeg).

Hortenzia je rastlina, ktorá sa s obľubou pestuje v záhrade pre svoje nápadné a pôsobivé kvety, ktoré sú jej najväčšou ozdobou. Sú však obdobia, keď ich rastlina nevytvára. Prečo hortenzia nekvitne a čo sa s tým dá robiť?

Stojí za to zistiť, prečo hortenzie nekvitnú, aby ste mohli tento problém odstrániť a tešiť sa z ich veľkých a krásnych kvetov. Pestovanie hortenzie nie je náročné, ale rastlina má svoje požiadavky.
Foto: shutterstock/Jordan Feeg

Hortenzia je malý ker z čeľade hortenziovitých, ktorý rastie vo voľnej prírode v lesoch a na skalnatých svahoch, často pozdĺž pobrežia. Mnohé odrody hortenzie sa pestujú ako okrasné rastliny kvôli mimoriadnej kráse ich kvetov. Sú zhromaždené v bohatých vrcholových kvetoch, ktoré majú podobu latiek a dáždnikov. Môžu byť biele, ružové, modré alebo červené. Sú najväčšou ozdobou rastliny, ale niekedy sa im nechce kvitnúť. Čo môže byť toho príčinou?

Prečo hortenzie nekvitnú? Možné dôvody

Medzi ľahko pestovateľné druhy hortenzií patria hortenzie metlinaté, pílovité, stromčekovité a hortenzie kalinolisté. Najmä posledná menovaná je mimoriadne obľúbená. Hortenzie kalinolisté vytvárajú oválne, tmavozelené listy a nápadné kvety, ktoré dosahuje priemer až 25 cm. Zvyčajne kvitnú od júna alebo júla do septembra, ale všetko závisí od druhu, odrody a tiež od poveternostných podmienok. Hortenzie kalinolisté kvitnú od júna do augusta, ale sú obdobia, keď záhradníci márne čakajú na ich kvitnutie. Čo môže byť toho príčinou?

Hortenzia nekvitne z viacerých dôvodov – najčastejšou príčinou sú nevhodné podmienky pestovania. Hortenzie uprednostňujú polotienisté stanovištia s priepustnou, úrodnou pôdou, ktorá má pH 4 – 5,5. Nevhodné stanovište môže zabrániť kvitnutiu rastliny.

Ďalšími príčinami nedostatku kvetov môžu byť chyby pri hnojení, zalievaní a strihaní hortenzie. Hortenzie potrebujú pravidelnú zálievku a výživu hnojivami určenými pre kyslomilné rastliny. Pokiaľ ide o prerezávanie, hortenzie kvitnú na minuloročných výhonkoch. Preto by sa nemali odstraňovať. Na jar, skôr ako rastlina začne rásť, musíte odstrániť len odkvitnuté a zdrevnatené staré výhonky.

Hortenzie potrebujú pravidelnú zálievku a polotienisté miesto chránené pred vetrom.
Foto: shutterstock/Marina April

Kvitnutie hortenzií sa môže oneskoriť aj v dôsledku napadnutia škodcami alebo chorobami, ktoré ich oslabujú, alebo v dôsledku nesprávneho prezimovania. Rastlina musí byť pred nástupom mrazov primerane chránená. V opačnom prípade môžu vrcholy alebo dokonca celé výhonky s púčikmi zmrznúť.

Ako podporiť kvitnutie hortenzií? Najlepšie nápady

Ak zistíte, prečo hortenzia nekvitne, bude jednoduchšie odstrániť problém a stimulovať rastlinu ku kvitnutiu. Na jar môžete rastlinu presadiť na iné miesto, použiť vhodné prípravky na ochranu rastlín, aby ste sa zbavili škodcov, alebo rastlinu prihnojiť vhodným prípravkom, ak jej chýbajú živiny.

Ak však bola zmrznutá alebo ak nebola správne zrezaná, je nepravdepodobné, že by v tejto sezóne opäť zakvitla. Musíte počkať do ďalšej sezóny a zamerať sa na to, aby ste jej dodali všetko, čo potrebuje.

Ak chcete rastlinu stimulovať ku kvitnutiu, môžete ju presadiť na nové miesto.
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zotaví sa zamrznutá hortenzia? Skôr než ju odpíšete, vyskúšajte tento trik záhradníka

Hortenzie žltnú? Pripravte im takýto „nápoj“ každé 2 týždne. Prestanú chorľavieť a vytvoria sa nové kvety

The post Nekvitne vaša hortenzia? Záhradník prezradil dôvod appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie