Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemáte čas na zdravé jedlo? Vypite jeden pohár tohto denne

Šťavy z ovocia a zeleniny sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Dokážu uhasiť smäd a môžu byť hodnotným občerstvením. Je však dobré vedieť, aké šťavy by sme si mali vyberať, aby v nich nebol cukor a konzervačné látky. Poďme sa dozvedieť, ktoré sa oplatí vybrať. Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie pre výživu uvádzajú, že každý […]
Menej ako 1 min. min.

Šťavy z ovocia a zeleniny sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Dokážu uhasiť smäd a môžu byť hodnotným občerstvením. Je však dobré vedieť, aké šťavy by sme si mali vyberať, aby v nich nebol cukor a konzervačné látky. Poďme sa dozvedieť, ktoré sa oplatí vybrať.

Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie pre výživu uvádzajú, že každý deň by sme mali skonzumovať minimálne 400 g ovocia a zeleniny, najlepšie v piatich porciách. Zdá sa to ako malé množstvo, ale v skutočnosti len málo z nás skutočne skonzumuje toľko. V dnešnej dobe, keď sme takí zaneprázdnení, že často nemáme čas zjesť päť porcií denne, prichádzajú na pomoc šťavy. Každý pohár predstavuje príležitosť skonzumovať ďalšiu porciu ovocia.

Pripomenieme, že zabezpečenie správneho množstva týchto zložiek v strave je pre naše zdravie veľmi dôležité. Ovocie a zelenina totiž obsahujú množstvo vitamínov a výživových hodnôt, ktoré podporujú správne fungovanie celého organizmu.

Odborníci odporúčajú, že už 200 ml džúsu môže nahradiť jednu z odporúčaných porcií ovocia a zeleniny pre dospelého človeka (až dve porcie pre staršieho človeka). Šťavy sú samé dobroty – bohatstvo vitamínov, minerálov, kyseliny listovej, draslíka, pektínu, zdravých fytonutrientov a vlákniny. Obsahujú podobné množstvo živín ako ovocie, z ktorého sú vylisované.

Šťava namiesto občerstvenia

Šťavu možno úspešne používať ako zdravú desiatu. Dá sa totiž pripraviť rôznymi spôsobmi – z obľúbeného ovocia alebo zeleniny, prípadne v ovocno-zeleninovej verzii. Podľa takzvanej „smernice o džúsoch“ by džúsy v Európskej únii nemali obsahovať žiadne sladidlá – ani cukor, ani žiadne sirupy či sladidlá. Nesmú byť obohatené o arómy a nesmú obsahovať farbivá a konzervačné látky. Každý nápoj, ktorý obsahuje uvedené zložky, sa nepovažuje za džús.

Stručne povedané, džús sa vyrába z čerstvého alebo mrazeného ovocia alebo zeleniny a môže byť obohatený len o vitamíny alebo minerálne látky. Ak v zložení džúsu vidíte cukor, ide o prirodzené cukry nachádzajúce sa v ovocí, ktoré bolo použité na vylisovanie džúsu.

Šťava, nápoj a nektár

Za čerstvo vylisovanú šťavu zaplatíme viac, pretože, ako už bolo uvedené, neobsahuje žiadne prídavné látky – iba ovocie alebo zeleninu. Oveľa lacnejšie sú nápoje a nektáre, ktoré však nie sú také zdravé. Nápoje môžu obsahovať ľubovoľné množstvo cukru, glukózovo-fruktózový sirup a rôzne iné sladidlá. Výrobcovia môžu pri ich príprave používať aj arómy, farbivá a konzervačné látky.

Nie je tiež vopred stanovené, koľko ovocia musí nápoj obsahovať. Niektoré nápoje budú obsahovať veľmi málo ovocia, zatiaľ čo iné budú obsahovať 100 % ovocia, ale navyše cukor a konzervačné látky. Pred kúpou nápoja je najlepšie dôkladne skontrolovať jeho zloženie – ľahko sa tu dá padnúť do pasce a namiesto zdravého džúsu si vybrať vysokokalorický nápoj bez mnohých výživových hodnôt.

Nielen pri nápojoch by sme sa mali mať na pozore – podobná situácia je aj pri nektároch, ktoré môžu byť tiež obohatené o cukor, med a iné sladidlá.

Čerstvo vylisovaná šťava alebo džús z kartónu?

Túto otázku si kladie mnoho ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie. Odpoveď je celkom jednoduchá – oboje je rovnako hodnotné, ak si v obchode vyberieme kvalitnú šťavu, a nie nápoj alebo sladený nektár. Nemusíme sa obávať, že hotový džús v kartóne alebo sklenenej fľaši bude menej zdravý. V súčasnosti máme taký moderný proces pasterizácie, že sa nemusíme obávať, že by takýto džús mohol obsahovať škodlivé mikroorganizmy.

Treba však spomenúť výhody džúsov, ktoré si pripravujeme sami doma. V prvom rade sú čerstvé, pretože sme ich práve vyrobili. Preto majú najviac vitamínov a sú najchutnejšie. Okrem toho je možné ich pripraviť pri zachovaní obsahu cennej vlákniny (ak dávate prednosť čírym šťavám, môžete dužinu z ovocia a zeleniny získanú po vylisovaní použiť na prípravu iného pokrmu – nátierky na sendvič, polievky, koláča alebo zeleninového hamburgeru).

Je však dôležité mať na pamäti, že šťavy pripravené doma rýchlo strácajú svoju výživovú hodnotu. Z tohto dôvodu sa odporúča vypiť ich maximálne do jedného dňa po ich príprave. Dôležité je aj ich správne skladovanie – najlepšie v chladničke alebo na veľmi chladnom mieste. Ak vylisovanú šťavu necháte niekoľko hodín na horúcom mieste, nielenže stratí svoje vlastnosti, ale môže aj skvasiť a splesnivieť.

Ovocná alebo zeleninová šťava?

Je tu aj otázka, ktoré šťavy sú zdravšie – tie z ovocia alebo zo zeleniny? V tomto prípade jednoznačne vyhrávajú zeleninové šťavy – kvôli ich priaznivým účinkom na organizmus. Napríklad šťava z červenej repy má pozitívny vplyv na znižovanie krvného tlaku, zatiaľ čo paradajková šťava chráni pred vznikom rakoviny, najmä rakoviny prostaty. V zeleninových šťavách je oveľa menej cukru ako v ovocných šťavách. Veľmi často však obsahujú viac soli. Z tohto dôvodu sú dobrou voľbou zmiešané šťavy: ovocné a zeleninové šťavy. Nedá sa poprieť, že takéto zmesi budú zvyčajne aj chutnejšie ako nápoje vyrobené len zo zeleniny.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie