Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemci predávajú zemný plyn s prirážkou. Nepáči sa to Slovensku, ani eurokomisii

Rakúsko spolu s krajinami V4 žiada Berlín, aby zrušil cezhraničné clo na zemný plyn zo svojich zásob, keďže to podkopáva ich snahu zbaviť sa závislosti na plyne z Ruska. Podľa Európskej komisie poplatky môžu porušovať pravidlá jednotného trhu Únie a ohrozujú jej súdržnosť. Nemecko má vybudované najväčšie skladovacie kapacity na zemný plyn v Európe. Počas […]
Menej ako 1 min. min.

Rakúsko spolu s krajinami V4 žiada Berlín, aby zrušil cezhraničné clo na zemný plyn zo svojich zásob, keďže to podkopáva ich snahu zbaviť sa závislosti na plyne z Ruska. Podľa Európskej komisie poplatky môžu porušovať pravidlá jednotného trhu Únie a ohrozujú jej súdržnosť.

Nemecko má vybudované najväčšie skladovacie kapacity na zemný plyn v Európe. Počas energetickej krízy po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 nakúpilo do zásoby miliardy kubických metrov neruského  plynu. V tom čase jeho cena prekonávala rekordy, čo prinútilo Berlín vyrúbiť nový poplatok za uskladnenie zemného plynu voči svojim susedom.

Medzitým však ceny plynu klesli, no Nemecko potrebuje stále vykryť dieru v rozpočte, ktorý spôsobil nákup vtedy drahého plynu vo výške desať miliárd eur. Krajina poplatok od jeho zavedenia v októbri 2022 viac ako strojnásobila, čo je podľa niektorých vlád v rozpore s pravidlami jednotného trhu EÚ, ktoré zakazujú akékoľvek clá na obchod medzi krajinami bloku.

Európa má zásobníky plynu takmer plné, začala využívať ukrajinské

Európa doteraz nevyužívala ukrajinské zásobníky pre vojnové riziko aj pre obavy, či Ukrajina pošle uskladnený plyn v prípade tuhej zimy späť. Za posledné dva týždne však objem plynu smerujúci na Ukrajinu dramaticky stúpol.

Clo znevýhodňuje krajiny na východ od Nemecka

Keď sa tento poplatok zvýšil na 1,86 eura za megawatthodinu plynu, východní susedia Nemecka – Rakúsko, Česko, Slovensko aj Maďarsko – poslali do Bruselu sťažnosť. Tvrdili v nej, že predražuje ich snahu zbaviť sa závislosti na dovoze ruského plynu. Európe sa podarilo za posledné dva roky znížiť dovoz plynu z Ruska o dve tretiny a do roku 2027 by ho európske štáty nemali dovážať vôbec.

Krajiny V4 a Rakúsko vyzvali ešte na marcovom stretnutí ministrov energetiky Európsku komisiu, aby proti Nemecku podnikla právne kroky. Tvrdili, že poplatok ohrozuje európsky trh s plynom, má negatívne dôsledky na energetickú bezpečnosť aj spotrebiteľov, hospodársku konkurencieschopnosť a súdržnosť v rámci EÚ.

Európska komisia členským štátom: Šetrite zemným plynom, ale len ak chcete

Eurokomisia je optimistická, že sa Únii podarilo prekonať energetickú krízu. Vyzvala členské štáty, aby naďalej plynom šetrili, nie však povinne. Krajinám sa tiež podarilo nahradiť väčšinu ruských dodávok obnoviteľnou energiou, zemným plynom od iných dodávateľov a úspornými opatreniami.

Európska komisia na výhrady štátov reagovala opatrne. Zatiaľ len dala preskúmať oprávnenosť poplatku európskemu regulátorovi energetického trhu ACER. Ten uviedol, že takéto poplatky viedli v niektorých krajinách k vyšším cenám plynu a nemali by sa uplatňovať na cezhraničný obchod. Komisárka pre energetiku Kadri Simson sa ešte v marci vyjadrila, že odvod ohrozuje solidaritu bloku a poškodzuje snahy o zníženie závislosti EÚ od ruského plynu.

Rakúsko chce dôraznejšie opatrenia

Rakúsko zvýšilo tlak na eurokomisiu na minulotýždňovom stretnutí európskych lídrov.

Rakúsky podpredseda Európskeho parlamentu Othmar Karas (EPP) a ministerka energetiky Leonore Gewessler spoločne predložili parlamentnú otázku Európskej komisii, v ktorej spochybnili zákonnosť nemeckých poplatkov za tranzit plynu.

Ten podľa nich je nielen v rozpore s právom Európskej únie, ale aj s jej základnými princípmi. Žiadali európsku exekutívu, aby „jasne posúdila“ či je nemecká daň za plyn v súlade s „právom EÚ a pravidlami vnútorného trhu“ a aké opatrenia chce prijať, aby zabránila ďalším negatívnym vplyvom na úkor Rakúska. Krajina zaplatila pre poplatok Nemecku od roku 2022 už 39 miliónov eur.

Rakúsko je takmer úplne závislé na ruskom plyne – v roku 2024 viac ako 95 percent spotrebovaného plynu stále pochádza z Ruska. Miestne energetické spoločnosti v Rakúsku, z ktorých väčšina je čiastočne vlastnená obcami alebo mestami, uprednostňujú lacnejší potrubný plyn z Ruska, pred plynom s prirážkou z Nemecka. To podľa rakúskych politikov nepomáha európskej snahe oslobodiť sa spod ruského vplyvu.

Rakúsko ide takmer na sto percent na ruský plyn, alternatívy sú drahšie

Závislosť Rakúska od ruského plynu sa za dva roky zvýšila z 80 na 98 percent, upozornila ministerka energetiky. Dôvodom je zmluva s Gazpromom o povinnom odbere, pokles spotreby plynu o štvrtinu a neochota regiónov kupovať drahšie alternatívy. 

Nemecku hrozí súd

Napriek tomu Berlín trvá na tom, že hrá podľa pravidiel. Nemecké ministerstvo hospodárstva a ochrany klímy odmietlo komentovať sťažnosti Rakúska.

Poplatok podľa rezortu nikoho nediskriminuje. Hovorca nemeckého ministerstva pripomenul, že krajiny EÚ ťažili z toho, že Nemecko rýchlo naplnilo svoje obrovské zásoby plynu. Opatrenia podľa neho rozhodujúcim spôsobom prispeli k európskej bezpečnosti dodávok a stabilizácii cien.

Eurokomisia musí na podnet Rakúska odpovedať do troch týždňov. Spor môže vyústiť do takzvaného infringementu – teda konaní o nesplnení povinnosti voči európskej legislatíve. Začína formálnym listom členskému štátu, závažnejšie prípady sú postúpené Európskemu súdnemu dvoru, čo môže viesť až k finančnej pokute pre členský štát. Postup môže trvať mesiace.

Ostatné krajiny tento spor pozorne sledujú. Taliansko už v marci zmrazilo plány na podobný poplatok za tranzit plynu po sústredenom odpore susedných krajín.

Dovoz skvapalneného zemného plynu z Ruska rastie

EÚ sa snaží odpútať od závislosti od ruského plynu. Kým dovoz z plynovodov klesá, ten stlačený z tankerov však stúpol o 40 percent. Ruské dodávky LNG tvoria 16 percent celého objemu EÚ, čo je druhý najvyšší pomer po Číne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie