Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemci skoncovali s jadrovými elektrárňami. Nový vyšetrovací výbor bude riešiť, či bolo rozhodnutie správne

Rozhodnutiami, ktoré viedli k definitívnemu ukončeniu prevádzky jadrových elektrární v Nemecku, sa bude zaoberať nový vyšetrovací výbor Spolkového snemu, ktorý dnes oficiálne začal činnosť. Jeho vznik skôr počas dneška odhlasovali poslanci, za boli opozičná konzervatívna CDU/CSU a pravicovo populistická Alternatíva za Nemecko. Úlohou členov výboru je zamerať sa na rozhodovacie procesy štátu vo veci zásobovania […]
Menej ako 1 min. min.

Rozhodnutiami, ktoré viedli k definitívnemu ukončeniu prevádzky jadrových elektrární v Nemecku, sa bude zaoberať nový vyšetrovací výbor Spolkového snemu, ktorý dnes oficiálne začal činnosť. Jeho vznik skôr počas dneška odhlasovali poslanci, za boli opozičná konzervatívna CDU/CSU a pravicovo populistická Alternatíva za Nemecko.

Úlohou členov výboru je zamerať sa na rozhodovacie procesy štátu vo veci zásobovania energiou v situácii, ktorá nastala po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu predvlani vo februári, povedala na začiatku zasadnutia grémia predsedníčka Spolkového snemu Bärbel Basová.

Odstavenie posledných elektrární

Nemecko vlani v apríli po viac ako 60 rokoch prevádzky odstavilo svoje posledné tri jadrové elektrárne. Vláda pôvodne počítala s tým, že odpojenie reaktorov nastane o štvrť roka skôr, pre energetickú krízu súvisiacu s dopadmi ruského vpádu na Ukrajinu však tento krok odložila.

Agentúra DPA pripomína, že doba predĺženia prevádzky elektrární aj rozhodnutie o ich definitívnom konci vyvolali veľké debaty a spory ako v koaličnej vláde sociálnych demokratov, Zelených a liberálov, tak v opozícii.

Podľa Basovej sa výbor bude zaoberať hlavne otázkou, či nemecké úrady nezaujato skúmali najmä možnosť ďalšej prevádzky jadrových elektrární fungujúcich ešte v roku 2022.

Vyšetrovací výbor

Vznik tohto vyšetrovacieho výboru pôvodne v polovici júna navrhla konzervatívna frakcia CDU/CSU, hlasy jej poslancov by pre to stačili. Dnes sa k nim pri hlasovaní pridali ešte zákonodarcovia AfD.

Vyšetrovanie sa bude týkať hlavne ministra hospodárstva Roberta Habecka a ministerky životného prostredia Steffi Lemkeovej. Zástupcovia CDU/CSU týchto politikov za Zelených obviňujú, že ďalšiu prevádzku nemeckých jadrových elektrární nepreverovali “nezaujato” a “otvorene”.

“Existuje naliehavé podozrenie, že tú verejnosť bola vedome Habeckom a Lemkeovou oklamaná, a to chceme vyjasniť,” povedal agentúre DPA Stefan Heck z CDU, ktorý sa stal predsedom vyšetrovacieho výboru.

DPA poznamenáva, že ide o druhý vyšetrovací výbor, ktorého vznik poslanci Spolkového snemu v terajšom funkčnom období schválili. Ten prvý sa zaoberá okolnosťami stiahnutia bundeswehru z Afganistanu a evakuácie nemeckého personálu z tejto ázijskej krajiny po tom, ako sa tam v auguste 2021 k moci vrátilo islamistické hnutie Taliban.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie