Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecká AfD je otvorená spolupráci s novovzniknutým zoskupením Patrioti pre Európu

Alternatíva pre Nemecko (AfD) je otvorená spolupráci so zoskupením Patriots for Europe (Patrioti pre Európu), ktorého vznik dnes vo Viedni oznámili predstavitelia českého hnutia ANO, maďarskej strany Fidesz a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Server nemeckej verejnoprávnej televízie ARD v tejto súvislosti píše o pravicovom spojenectve populistických strán. O alianci populistických zoskupení píšu aj ďalšie nemecké […]
Menej ako 1 min. min.

Alternatíva pre Nemecko (AfD) je otvorená spolupráci so zoskupením Patriots for Europe (Patrioti pre Európu), ktorého vznik dnes vo Viedni oznámili predstavitelia českého hnutia ANO, maďarskej strany Fidesz a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Server nemeckej verejnoprávnej televízie ARD v tejto súvislosti píše o pravicovom spojenectve populistických strán. O alianci populistických zoskupení píšu aj ďalšie nemecké médiá.

Hovorkyňa spolupredsedníčky AfD Alice Weidelovej dnes na okraj straníckeho zjazdu v Essene poznamenala, že sa po dnešku ponúkajú “nové možnosti spolupráce s ostatnými stranami”, AfD ale zatiaľ o svojom budúcom členstve v niektorej z frakcií Európskeho parlamentu nerozhodla.

Pravicovo populistická AfD bola pôvodne súčasťou europarlamentnej frakcie Identita a demokracia, z ktorej ale bola kvôli príliš radikálnym postojom niektorých svojich predstaviteľov v máji vylúčená.

AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom

Predstavitelia ÁNO, Fidesz a Slobodných veria, že sa k ich aliancii, ktorá sa chce zamerať na boj s migráciou či revíziu Zelenej dohody pre Európu (Green Deal), pridajú aj ďalšie zoskupenia. Aby sa totiž mohla stať novou frakciou v Europarlamente, musia v nej byť europoslanci aspoň zo siedmich rôznych krajín EÚ.

“V Európskom parlamente má v budúcnosti vzniknúť nová krajne pravicová parlamentná skupina,” poznamenáva k snahám trojice strán server ARD. “Hrozí tak ďalšie roztrieštenie pravicových síl v Európskom parlamente,” myslí si server, podľa ktorého by sa súčasťou novej aliancie mohli stať napríklad talianska Liga vicepremiéra Mattea Salviniho alebo holandská Strana pre slobodu Geerta Wildersa.

Tiež server denníka Die Welt označuje novú alianciu za krajne pravicovú a všíma si predovšetkým rolu maďarského premiéra Viktora Orbána. “Maďarský premiér je v EÚ považovaný za zdroj nepokoja. Orbán sa opakovane dostával do stretu s ostatnými členskými štátmi a blokoval dôležité hlasovania. Naposledy sa tak stalo v prípade podpory pre Ruskom napadnutú Ukrajinu,” napísal portál.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie