Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Německá vláda vyhodila 50 milionů eur do nefunkční flotily vodíkových vlaků

Německá vláda se až fanaticky snaží splnit cíle klimatické agendy, což vede k deindustrializaci země a postupnému úpadku evropského hegemona. Situace Německa je odrazem bruselské politiky, protože pokud se už najde kdekoli v Evropě země, která ji dodržuje do nejmenších detailů, pak je to právě Německo. A ostatní země pod kuratelou EU se vydávají stejným […]
Menej ako 1 min. min.

Německá vláda se až fanaticky snaží splnit cíle klimatické agendy, což vede k deindustrializaci země a postupnému úpadku evropského hegemona. Situace Německa je odrazem bruselské politiky, protože pokud se už najde kdekoli v Evropě země, která ji dodržuje do nejmenších detailů, pak je to právě Německo.

A ostatní země pod kuratelou EU se vydávají stejným směrem. V rámci této politiky již Německo uzavřelo (a nezvratně zlikvidovalo) jaderné elektrárny, čímž je dokonce „papežštější než papež“ a zavádí i mnoho dalších opatřené, která mají udělat zemi „uhlíkově neutrální.“

Základem tohoto boje je ukončení využívání fosilních paliv, což mimo jiné zahrnuje i razantní změny v dopravě, To se zdaleka netýká jen (zatím poněkud marné) snahy vnutit občanům elektromobily, ale i veřejné dopravy, včetně té železniční.

Prestižní železniční projekt v Německu, jehož cílem bylo zavést do železničního systému flotilu lokomotiv na vodíkový pohon, se nesetkal s úspěchem, a to navzdory vládním investicím ve výši více než 50 milionů eur.

V rámci německé „Energiewende,“ přechodu země na takzvanou zelenou energii, měl být projekt Taurus zářným příkladem využití čisté energie ve veřejné dopravě.

Do projektu bylo vloženo více než 50 milionů eur z peněz daňových poplatníků, včetně 24 milionů eur na vodíkovou čerpací stanici.

Peníze byly součástí většího projektu ve výši 500 milionů eur od různých investorů, uvádí Frankfurter Neue Presse.

Ale místo toho, aby byl zářícím majákem pro zbytek Evropy, projekt údajně selhal. Většina vlaků stojí v depech a čeká na opravu, protože technologie je nespolehlivá.

Nefunkční vlaky, které vypouštějí pouze vodu a páru, tak musely být velmi rychle nahrazeny funkčním řešením. Proto se nyní mnoho německých cestovatelů potýká s jízdními řády autobusů a narychlo nasazenými nouzovými řešeními na železnici.

Tam jsou samozřejmě nuceni namísto nespolehlivých vodíkových vlaků narychlo nasazovat již osvědčené (a postupně vyřazované) vlaky jezdící na naftu.

„Vedoucí představitelé správy obcí Hochtaunus vyjadřují svou nelibost nad tím, že se síť Taunus může spoléhat pouze na nespolehlivost,“ napsal Frankfurter Neue Presse.

Společnost Alstom SA, francouzská nadnárodní společnost zabývající se dopravním průmyslem a železniční dopravou, která stojí za vozidly, není schopna uvést vlaky do pohybu s odvoláním na úzká místa v materiálu a omezenou funkčnost jednotlivých palivových článků.

Společnost je prý zahlcena mimořádnými podmínkami. Říkají, že existuje omezená funkčnost jednotlivých palivových článků.

Pozorovatelé, jako je vedoucí laboratoře technologie palivových článků na Frankfurtské univerzitě aplikovaných věd Enno Wagner, tvrdí, že technické problémy uváděné jako omluva jsou způsobeny tím, že vodíková technologie ještě není dostatečně zralá pro každodenní provoz vlaků, což ji činí nespolehlivou.

Technologie palivových článků je velmi složitá a nová v každodenním i širokém použití. „To vyžaduje rozsáhlé testy v terénu, které by měly být podporovány i státem.“

„Rozhodnutí Německa okamžitě nahradit kompletní vozový park novými lokomotivami proto bylo trochu předčasné“, řekl loni Wagner.

Společnost Alstom slíbila, že v krátké době zvýší dostupnost vlaků na vodíkový pohon, rozšíří počet dílenského personálu a technickou podporu, jakož i obnoví hardwarové komponenty a nainstaluje aktualizace softwaru.

Flotila také projde programem modernizace palivových článků, který začne někdy v roce 2025.

Odpovědná síť veřejné dopravy v Německu, Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV), jedna z největších v zemi, nyní údajně hledá cestu ven.

Ta je údajně zoufalá a vyšetřuje, zda je možné některé smlouvy ukončit

Ulrich Krebs, okresní správce a člen CDU, uvedl, že neustálé plánování v provozním procesu již není přijatelné a vyzval k návratu dieselových vlaků.

Krebs, který je zároveň předsedou dozorčí rady RMV, je otevřen ukončení projektu v hodnotě 500 milionů eur navzdory 25leté smlouvě.

Do jaké míry by ukončení smluv bylo vůbec právně možné, je zatím nejasné.

Projekt Taunus se údajně potýká s problémy již téměř dva roky.

V reakci na dotazy ohledně strategie odchodu je tisková kancelář RMV údajně strohá a vyhýbavá a uvádí, že trvá na dodržování dosažených dohod. Společnost Alstom je na základě těchto smluv povinna dodat dostatek vozidel pro efektivní provoz.

Podle RMV již byly na Alstom  uvaleny sankce a uhradí tak následné náklady na špatnou kvalitu vlaků. To zahrnuje mimo jiné zvýšené náklady na opravy.

Kromě toho je výrobce povinen dodat náhradní vlakové vozy a v případě potřeby uhradit náklady na autobusovou dopravu, kterou byli nuceni v některých lokalitách zavést místo nefunkční železnice.

 

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie