Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecké mesto chce zlikvidovať 700 holubov. Obyvatelia sa rozhodli

17.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/guentermanaus). Obyvatelia mesta Limburg an der Lahn v západonemeckej spolkovej krajine Hesensko majú dosť holubov. V nedávnom referende sa rozhodlo, že populácia 700 vtákov bude zlikvidovaná. Obyvatelia nemeckého mesta Limburg an der Lahn hlasovali v referende za vyhubenie niekoľkých stoviek holubov.Foto: shutterstock/guentermanaus Referendum sa konalo súbežne s hlasovaním Európskeho […]
Menej ako 1 min. min.

17.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/guentermanaus).

Obyvatelia mesta Limburg an der Lahn v západonemeckej spolkovej krajine Hesensko majú dosť holubov. V nedávnom referende sa rozhodlo, že populácia 700 vtákov bude zlikvidovaná.

Obyvatelia nemeckého mesta Limburg an der Lahn hlasovali v referende za vyhubenie niekoľkých stoviek holubov.
Foto: shutterstock/guentermanaus

Referendum sa konalo súbežne s hlasovaním Európskeho parlamentu 9. júna. Bolo rozhodnuté vyhubiť populáciu holubov 700 jedincov. O prípade okrem iného píše portál Euronews.

Za „áno“ hlasovalo 7 530 ľudí, teda niečo vyše 53 percent obyvateľov. Výsledok hlasovania potvrdil kontroverzné rozhodnutie mestského zastupiteľstva vydané pred vyše rokom.

Sokoliar ako kat

Metóda boja proti obťažujúcim vtákom, ktorú navrhli radní z Limburgu an der Lahn, vyvolala pobúrenie medzi prírodovedcami a aktivistami. Ochrancovia zvierat boli po oznámení plánu zdesení.

„Nemôžeme zabíjať zvieratá len preto, že nás otravujú alebo sú na obtiaž. To je neprijateľné,“

povedala minulý rok Tanya Mullerová, jedna z aktivistiek a vedúca projektu mestskej ochrany holubov v Limburgu an der Lahn.

Metóda, ktorú navrhla mestská rada, sa zdala krutá. Sokoliar lákal holuby do pasce, potom ich omráčil drevenou palicou, a potom im zlomil krky.

Vyhladzovanie by sa malo vykonať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Ako však hovoria vedci a ochrancovia zvierat, metóda je nielen krutá, ale aj neúčinná, pretože zvyšné vtáky sa rozmnožia a doplnia populáciu.

Zaujímavé je, že niektoré štúdie ukazujú, že počet holubov sa po takomto zákroku môže dokonca zvýšiť. Obyvatelia však hlasovali za zabíjanie vtákov.

„Dnešný výsledok bol pre nás nepredvídateľný. Občania využili svoje právo a rozhodli, že sokoliar má zvieratá zlikvidovať“

– povedal starosta Marius Hahn (SPD).

Ako sa zbaviť holubov?

Existujú aj iné metódy, ako sa zbaviť vytrvalých holubov. Najjednoduchší spôsob je… prestať ich kŕmiť. Skupina s názvom Pigeon Action našla alternatívne riešenie, dnes známe ako „Bazilejský model“, v ktorom boli občania varovaní pred kŕmením zvierat. Nainštalované boli aj holubníky, aby sa vajíčka dali ľahko odstrániť. V dôsledku toho sa populácia holubov v Bazileji za štyri roky znížila o 50 percent.

S vtákmi vieme bojovať aj svojpomocne. Použite octový sprej. Holuby tiež neznášajú vôňu levandule a ostrého korenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto obľúbená príchuť lupienkov čoskoro zmizne z obchodov. EÚ rozhodla o zákaze predaja

Vezmite si 5€ a bežte do lekárne. Holubia invázia sa skončí rýchlejšie, ako stihneš napočítať do troch

The post Nemecké mesto chce zlikvidovať 700 holubov. Obyvatelia sa rozhodli appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie