Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemeckého vojenského dôstojníka odsúdili na tri a pol roka väzenia za špionáž pre Rusko, motivoval ho strach z eskalácie vojny

Súd skonštatoval, že muž sa priznal k väčšine obvinení, spolupracoval s vyšetrovateľmi a svoje konanie oľutoval.
Menej ako 1 min. min.

27.5.2024 (SITA.sk) – Súd v nemeckom Düsseldorfe usvedčil vojenského dôstojníka zo špionáže pre odovzdávanie interných dokumentov Rusku. Odsúdil ho na tri a pol roka väzenia.

Konal z vlastnej vôle

Päťdesiatštyriročný Thomas H. pracoval pre Spolkový úrad pre vybavenie, informačné technológie a podporu v prevádzke Bundeswehru a mal hodnosť kapitána. Podľa súdu sa dopustil špionáže a porušenia štátnych tajomstiev.

Muž konal z vlastnej vôle, keď ruskému konzulátu v Bonne v máji 2023 poskytol interné dokumenty, aby ich poslali ruským spravodajským službám. Tiež sa ponúkol, že bude spolupracovať a poskytovať ďalšie dokumenty z Bundeswehru – nemeckej armády.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Súd skonštatoval, že muž sa priznal k väčšine obvinení, spolupracoval s vyšetrovateľmi a svoje konanie oľutoval.

Strach z jadrovej eskalácie

Odsúdený v apríli vypovedal, že ho k činu motivoval strach z jadrovej eskalácie vojny na Ukrajine, informuje tlačová agentúra dpa. V tom čase podľa jeho slov sledoval na sociálnych médiách proruského influencera, čo ho motivovalo k tomu, aby oslovil ruský konzulát.

Na súde tiež povedal, že mal ťažké vyhorenie, bol prepracovaný a mal vedľajšie účinky očkovania proti COVID-19. V tom čase tiež požiadal o členstvo v krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko, ale neskôr sa rozhodol odtiaľ vystúpiť.

Viac k témam: Nemecká armáda, Ruská špionáž, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Nemeckého vojenského dôstojníka odsúdili na tri a pol roka väzenia za špionáž pre Rusko, motivoval ho strach z eskalácie vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie