Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Německo: Biologický muž žaluje McDonald’s poté, co mu byl odepřen přístup do dámských šaten

Protože už za rok by také u nás mělo být možné se prohlásit za jiné pohlaví i bez operace, je dobré poukazovat na to, kam tento šílený trans zákon vede. Nyní zde tedy častěji uvidíte případy, které mohou být časem běžné také u nás. V Německu platí trans zákon, který je extrémně benevolentní, už asi […]
Menej ako 1 min. min.

Protože už za rok by také u nás mělo být možné se prohlásit za jiné pohlaví i bez operace, je dobré poukazovat na to, kam tento šílený trans zákon vede. Nyní zde tedy častěji uvidíte případy, které mohou být časem běžné také u nás.

V Německu platí trans zákon, který je extrémně benevolentní, už asi rok. Přesto se již nyní najde dost případů, kdy se biologický muž domáhal vstupu na místa vyhrazená ženám (šatny, toalety, věznice, sauny apod…).

Tentokrát zde máme případ zaměstnance berlínské provozovny McDonald’s, který se domáhal vstupu do dámských šaten.

Trans-identifikovaný muž a bývalá drag queen s bydlištěm v Berlíně je v současné době zapojen do soudního sporu proti McDonald’s poté, co tvrdil, že mu byl odepřen přístup do šatny určené pro zaměstnankyně.

Sedmadvacetiletý Kylie Divon, známý také jako Keil Li, se domáhá finanční kompenzace za „diskriminaci“ poté, kolegyně řekly, aby opustil dámské šatny.

Divon, který je původem z Libye, žije posledních sedm let v Německu a před čtyřmi lety začal pracovat v McDonald’s na berlínském hlavním nádraží.

Před incidentem Divon o víkendech vystupoval na drag show ve SchwuZ Queer Clubu. V roce 2020 Divon řekl svému zaměstnavateli, že chce, aby ho při práci oslovovali „Kylie“.

V roce 2023 požádal, aby mohl do budoucna nosit dámskou uniformu, a uvedl, že je „od nynějška ženou.“

libyjský úchyl se rád převléká

Během soudního řízení minulý týden však právní zástupce McDonald’s u berlínského soudu řekl, že Divon nikdy neoznámil svou nově zvolenou identitu vedení.

Soud vyslechl, že Divon pět měsíců používal dámskou šatnu, dokud ho v prosinci jeho spolupracovnice, identifikovaná pouze jako paní M., nepožádala, aby odešel a v budoucnu se vyhnul používání dámských šaten.

Během smírčího slyšení mezi Divonem a vedením McDonald’s obě strany odmítly dosáhnout dohody. Společnost nabídla žalobci tříměsíční odstupné ve výši 8 000 eur, protože od prosincového incidentu nechodil do práce. Divon si vzal nemocenskou a tvrdil, že se stal obětí „šikany“ tak silné, že „dokonce musel brát prášky na spaní“.

Přesto Divon trvá na tom, že chce pokračovat v práci v pobočce, kde je stále zaměstnán, a využívat dámskou šatnu. Vzhledem k tomu, že Divon nyní tvrdí, že se stal obětí diskriminace, McDonald’s stáhl nabídku na urovnání s tím, že tvrzení o diskriminaci byla „falešná obvinění žalobce.“

Společnost na svou obhajobu tvrdila, že nadřízení neučinili žádná diskriminační prohlášení, ale spíše se snažili s Divonem při několika příležitostech hovořit. V tomto kontextu by platba znamenala přiznání viny, argumentovali právníci McDonald’s.

24. června, den před prvním slyšením případu u berlínského pracovního soudu, zveřejnil queer časopis Siegessaeule rozhovor s Divonem. Podle něj byla kolegyně, která ho požádala, aby opustil dámskou šatnu, muslimka, která mu řekla, že je ho vnímá jako biologického muže – což je výrok, který je podle něj diskriminační.

V rozhovoru Divon prozradil, že během diskusí s právním týmem McDonald’s se pokoušel právníkům „vysvětlit“, že ženy nejsou skutečné.

„Dokonce jsem se snažil vysvětlit, co je to žena: žena je zahrnuta a znamená trans* a cis, všechny druhy žen,“ řekl Divon. „Nikdo není méně žena. Pořád to nechápali.“

„Vrátím se do dámské šatny. Ale doufám, že se McDonald’s poučil. Mimochodem, neexistují jen muži a ženy, ale také nebinární lidé nebo jiná pohlaví,“ dodal.

Divonova právnička Leonie Thumová během procesu řekla: „Podle evropského práva je trans žena ženou a musí se s ní tak zacházet.“ Thum také obvinil McDonald’s z porušení povinnosti péče a tvrdil, že „supervizoři by měli být náležitě vyškoleni, aby se nechovali diskriminačním způsobem.“

Zástupkyně McDonald’s, Monika Zehetmairová, toto tvrzení vyvrátila a uvedla, že ostatní zaměstnanci se cítí znepokojeni, čímž zdůraznila muslimský původ ženy, která si stěžovala na přítomnost Divona v šatně.

Divon požaduje finanční kompenzaci a formální omluvu. „Žaluji o odškodnění – trest by měl také pomoci McDonald’s skoncovat s takovými diskriminačními praktikami,“ řekl deníku Bild.

Mluvčí McDonald’s řekl: „Vedení restaurace se snažilo reagovat na potřeby a navrhovalo různá řešení – například použití vlastní uzamykatelné šatny. To však bylo zamítnuto.“

Divon, který tvrdí, že si své příjmení vymyslel jako složeninu slov „diva“ a „divan“, se aktivně propaguje na platformách sociálních médií. Zajímavé je, že den před svým vystoupením u soudu Divon zveřejnil hudební video, ve kterém vystupuje sám ve zjevné snaze vydělat na zprávách o svém soudním procesu.

9. března si Divon na Instagramu stěžoval na svůj zážitek z demonstrace ke Dni žen, která byla 8. května. „Na ulici byly ženy s transparenty a já jsem se jen tak procházel, cítil jsem se dobře, říkal jsem si: ach můj bože, to je náš den, úžasné! Když se cítíte dobře a cítíte se šťastní a krásní, chodíte s úsměvem na tváři,“ řekl.

„Setkal jsem se s reakcemi od cis žen, které se na mě dívaly jako: ‚Proč tam jsem?‘ Nepotřebuju, abys mi říkala, jestli jsem žena, nebo ne. A jediní tvorové, kteří se na mě usmívali, byli muži.“

Dne 19. května zveřejnil na TikToku video, ve kterém diskutuje o nedávné cestě, kterou podnikl do Belgie, kam byl pozván Evropskou komisí jako zástupce organizátorů drag akcí Queens Against Borders.

Belgické předsednictví Rady EU uspořádalo 17. května v Residence Palace v Bruselu konferenci „Pride Alliances and Policy: Towards a Union of Equality,“ kde se podle záběrů natočených Divonem konala také drag performance.

Přítomen byl také Sven Lehmann, německý komisař pro akceptaci sexuální a genderové diverzity (známý také jako „queer komisař“ – viz obrázek).

Na konferenci Evropské komise Lehmann ocenil schválení německého zákona o sebeurčení (SBGG) – jedné z nejrozsáhlejších politik sebeurčení pohlaví na světě.

Tento zákon zavádí „genderovou identitu“ jako chráněnou charakteristiku a umožňuje rodičům měnit označení pohlaví v dokumentech svých dětí od narození.

„V dubnu Německo  po dvou letech děsivých a velmi agresivních debat konečně schválilo zákon o sebeurčení, který umožní trans a inter a nebinárním lidem jít na matriční úřad a říct:

‚Toto je moje křestní jméno, toto je můj údaj o pohlaví,‘ bez psychologického nebo lékařského posouzení, bez právních postupů… Jsem na to velmi hrdý,“ řekl Lehmann.

K uvedenému jen dodávám, že u nás bude zatím potřebný psychologický posudek, ale je zřejmě jen otázkou času, než se přizpůsobíme „pokrokovému“ Německu.

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie