Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecko dúfa v zlepšenie vzťahov s Čínou, minister hospodárstva navštívi Peking

Vláda v Berlíne chce cestou ministra hospodárstva Roberta Habecka do Ázie zmierniť napätie, ktoré medzi Európskou úniou a Pekingom zvýšilo uvalenie cieľ na dovoz elektromobilov z Číny. Predbežné vyrovnávacie clá by mali byť vo výške 17 až 38 percent. Minister hospodárstva za stranu Zelených Robert Habeck odišiel v stredu (19. júna) na cestu do Kórey […]
3 min.

Vláda v Berlíne chce cestou ministra hospodárstva Roberta Habecka do Ázie zmierniť napätie, ktoré medzi Európskou úniou a Pekingom zvýšilo uvalenie cieľ na dovoz elektromobilov z Číny. Predbežné vyrovnávacie clá by mali byť vo výške 17 až 38 percent.

Minister hospodárstva za stranu Zelených Robert Habeck odišiel v stredu (19. júna) na cestu do Kórey a Číny, pričom na sobotu sú naplánované rokovania s ministerstvom obchodu v Pekingu.

„Načasovanie cesty do Číny by sotva mohlo byť vhodnejšie,“ uviedla pre Euractiv predsedníčka výboru pre hospodárske záležitosti v nemeckom Bundestagu Sandra Detzer.

„Práve pre colné spory medzi Pekingom a Bruselom by sme teraz mali využiť všetky dostupné komunikačné kanály,“ dodala Detzer.

Po návšteve Kórey Habeck spolu s delegáciou podnikateľov a poslancov v piatok zamieria do Číny. V sobotu by sa mal stretnúť s ministerstvom obchodu a Národnou komisiou pre rozvoj a reformy, pričom na programe budú aj obchodné otázky.

Hovorca ministerstva minulý piatok novinárom povedal, že témami rokovaní budú „geopolitický vývoj, bilaterálne hospodárske vzťahy a ďalšie globálne výzvy, ako napríklad ochrana klímy“.

Vysoké clá na čínske elektroautá potešili automobilky, Čína hovorí o zvyšovaní napätia

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že ceny čínskych elektromobilov sú dotované čínskou štátnou podporou. Európska komisia sa preto na ne rozhodla uvaliť ďalšie clá. Čína sa vyhráža odvetou, ktorá by sa zamerala na poľnohospodárstvo a letectvo.

Berlínska dohoda

Európska komisia minulý týždeň oznámila predbežné vyrovnávacie clá vo výške 17 až 38 percent na čínske elektrické vozidlá. Nové clá by mali oficiálne začať platiť 4. júla, ak sa medzi EÚ a Čínou nedosiahne dohodnuté riešenie.

Zatiaľ čo exekutíva EÚ bude viesť oficiálne rokovania s čínskymi partnermi, Nemecko má mimoriadny záujem o dosiahnutie dohody s Čínou, ktorá predstavuje štvrtý najväčší vývozný trh krajiny.

Vývoz a dodávateľské reťazce by najmä v automobilovom priemysle boli zasiahnuté prípadnými odvetnými opatreniami Číny.

„Čína je pre nemecké firmy veľmi dôležitým trhom predaja a obstarávania. V minulom roku dosiahol objem bilaterálneho obchodu 254 miliárd eur, čo predstavuje jednu dvanástinu celkového obchodu s tovarom v Nemecku,“ uviedol hovorca ministerstva.

Hneď po oznámení Komisie minulý týždeň Habeck vyzval na rokovania s Čínou, ktoré by podľa jeho hovorcu mali „zabrániť špirále ciel“.

EÚ musí zistiť, ako konkurovať Číne v elektromobilite. Čo čaká autopriemysel v roku 2024? (ANKETA)

Výzvami na najbližší rok bude aj prilákanie baterkární do Európy, dopyt po zamestnancoch s vyššou kvalifikáciou a prepúšťanie stredne kvalifikovaných pracovníkov v dôsledku digitalizácie a automatizácie.

V pondelok Čína oznámila antidumpingové vyšetrovanie európskeho bravčového mäsa. Hoci tento krok vyvolal medzi výrobcami obavy, nepredstavoval eskaláciu, ktorej sa niektorí obávali.

„Ak sa teraz Čína odvoláva na postupy v súlade s WTO v prípade bravčového mäsa, svedčí to o jednom: zdá sa, že na oboch stranách existuje snaha o svetový obchod založený na pravidlách. To by mohlo poskytnúť spoločný základ pre konštruktívne rokovania v Pekingu,“ povedala predsedníčka Detzer.

Skúmanie bravčového mäsa nebude mať priamy vplyv na Nemecko, keďže Čína zakázala vývoz bravčového mäsa z krajiny od vypuknutia afrického moru ošípaných v roku 2020. Aj túto tému chce nemecká vláda riešiť v rámci bilaterálnych rokovaní.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie