Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecký kancelár Scholz uznal slabý výsledok vládnych strán v eurovoľbách

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uznal, že výsledky volieb do Európskeho parlamentu neboli priaznivé pre žiadnu z koaličných strán jeho vlády. Zisky krajnej pravice však podľa neho vyvolávajú väčšie obavy a nemali by sa normalizovať, informuje agentúra Reuters. V eurovoľbách v Nemecku zvíťazili s jasným náskokom kresťanskí demokrati z CDU/CSU. Získali 30 percent hlasov. […]
Menej ako 1 min. min.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uznal, že výsledky volieb do Európskeho parlamentu neboli priaznivé pre žiadnu z koaličných strán jeho vlády. Zisky krajnej pravice však podľa neho vyvolávajú väčšie obavy a nemali by sa normalizovať, informuje agentúra Reuters.

V eurovoľbách v Nemecku zvíťazili s jasným náskokom kresťanskí demokrati z CDU/CSU. Získali 30 percent hlasov. Druhá skončila krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 15,9 percenta.

Scholz pod paľbou kritiky: Po debakli si fotil selfíčka a správal sa akoby nič. Za vzor mu dávajú Macrona

Vládne strany si v eurovoľbách pohoršili a spolu dostali necelú tretinu hlasov. Pokles na 13,9 percenta zaznamenala Sociálnodemokratická strana (SPD) kancelára Scholza, pre ktorú ide o najhorší výsledok v celonemeckých voľbách. V eurovoľbách 2019 mala 15,8 percenta.

“Nikomu sa neodporúča, aby sa jednoducho vrátil k svojej obvyklej činnosti,” povedal Scholz v pondelok na tlačovej konferencii v Berlíne.

Komentoval aj volebné zisky, ktoré zaznamenala krajná pravica. “Musíme sa toho obávať. Nikdy si na to nemôžete zvyknúť a vždy musí byť úlohou zatlačiť ich späť,” zdôraznil.

VEĽKÁ ANALÝZA: Nárast krajnej pravice, prepad socialistov a pád francúzskej vlády. Čo nám ukázali eurovoľby?

Scholz sa tiež vyjadril v prospech urýchleného zvolenia nového vedenia Európskej komisie. Dodal však, že jej budúci predseda sa musí opierať o demokratickú väčšinu tradičných demokratických strán v europarlamente.

Predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markus Söder v reakcii na výsledky volieb do EP v Nemecku vyzval po vzore Francúzska na čo najskoršie vypísanie predčasných parlamentných volieb. Hovorca Scholzovej vlády potom povedal, že takéto voľby sa nezvažujú.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie