Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecký kancelár Scholz varoval budúceho predsedu Európskej komisie pre hľadaním podpory u krajnej pravice

Ľavicovo orientované strany naprieč Európou vytvárajú tlak na hlavné konzervatívne a liberálne strany, aby po voľbách do europarlamentu vylúčili spoluprácu s krajnou pravicou.
Menej ako 1 min. min.

24.5.2024 (SITA.sk) – Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok varoval budúceho predsedu alebo predsedníčku Európskej komisie pred hľadaním podpory u krajne pravicových strán po nadchádzajúcich európskych voľbách.

Zostavovanie novej eurokomisie sa podľa neho nesmie opierať o väčšinu v Európskom parlamente, ktorá potrebuje pomoc od krajne pravicových extrémistov.

Tlak na konzervatívne a liberálne strany

„Veľmi ma mrzí nejednoznačnosť niektorých politických vyhlásení, ktoré sme nedávno počuli. Ale mám v tom jasno, vytvoriť predsedníctvo Európskej komisie bude možné len vtedy, ak sa bude opierať o podporu tradičných strán,“ povedal Scholz v Berlíne po rokovaniach s portugalským premiérom Luísom Montenegrom. Ako dodal, „čokoľvek iné by bolo pre budúcnosť Európy chybou”.

Ľavicovo orientované strany naprieč Európou vytvárajú tlak na hlavné konzervatívne a liberálne strany, aby po voľbách do europarlamentu, ktoré sa uskutočnia 6. až 9. júna, vylúčili spoluprácu s krajnou pravicou.

Veľký posun doprava by však mohol sťažiť budúcemu predsedovi Európskej komisie, ktorý bude potrebovať súhlas väčšiny v novom Európskom parlamente, efektívne viesť Európsku úniu len s podporou tradičnejších politických zoskupení.

Varovanie pre súčasnú predsedníčku

Scholz, ktorý je sociálny demokrat, nešpecifikoval, o kom hovoril. Podľa agentúry AP však jeho slová možno vnímať ako varovanie pre súčasnú predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyen.

Tá patrí ku konzervatívnym nemeckým kresťanským demokratom a uchádza sa o druhé funkčné obdobie na čele eurokomisie. Von der Leyen odmietla vylúčiť spoluprácu s niektorými členmi krajne pravicových strán.

Viac k témam: Nemecký kancelár, Predseda Európskej komisie (EK)
Zdroj: SITA.sk – Nemecký kancelár Scholz varoval budúceho predsedu Európskej komisie pre hľadaním podpory u krajnej pravice © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie