Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nemecký lodiarsky koncern Hapag-Lloyd obnovil plavby na Ukrajinu. Prepravuje najmä poľnohospodárske produkty

Nemecký lodiarsky koncern Hapag-Lloyd od začiatku tohto týždňa obnovil plavby na Ukrajinu. Loď s kapacitou 1100 štandardných kontajnerov premáva každých päť dní medzi rumunskou Konstancou a ukrajinským čiernomorským prístavom Čornomorsk, oznámila spoločnosť vo štvrtok. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA. V rámci obnovenej služby kontajnerová loď prepravuje najmä poľnohospodársky tovar, ako je slnečnicový olej […]
Menej ako 1 min. min.

Nemecký lodiarsky koncern Hapag-Lloyd od začiatku tohto týždňa obnovil plavby na Ukrajinu. Loď s kapacitou 1100 štandardných kontajnerov premáva každých päť dní medzi rumunskou Konstancou a ukrajinským čiernomorským prístavom Čornomorsk, oznámila spoločnosť vo štvrtok. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

V rámci obnovenej služby kontajnerová loď prepravuje najmä poľnohospodársky tovar, ako je slnečnicový olej alebo obilie, uviedla hovorkyňa spoločnosti.

Od útoku Ruska na Ukrajinu sú mnohé ukrajinské prístavy dostupné len v obmedzenom rozsahu alebo vôbec. Moskva spočiatku prístavy niekoľko mesiacov blokovala. Vývoz poľnohospodárskeho tovaru sa potom dočasne obnovil na základe dohody, ktorú sprostredkovala OSN a Turecko. Rusko ju však v lete 2023 odmietlo predĺžiť.

Od augusta minulého roka Kyjev samostatne určil koridor pre bezpečný tranzit obchodných lodí. Odvtedy Rusko opakovane zaútočilo na prístavné zariadenia raketami a dronmi. Ukrajinská armáda však zatiaľ úspešne odoláva útokom pomocou námorných dronov a protilodných striel.

Ukrajina dokázala v posledných piatich mesiacoch minulého roka vyviezť cez Čierne more takmer 15 miliónov ton tovaru. Objem ukrajinského vývozu je však stále oveľa nižší ako pred začiatkom ruskej invázie 24. februára 2022. V roku 2021 sa cez všetky ukrajinské námorné prístavy vyviezlo viac ako 100 miliónov ton.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie