Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Německý policista byl odsouzen za diskriminaci, protože se zeptal Afghánce, odkud skutečně pochází

Jak známo, tak většina obohacovačů přichází od Evropy bez jakýchkoli dokladů. V cílové zemi jsou jim pak vydány náhradní doklady azylanta (a kartička pojišťovny) s takovými údaji, jaké nadiktuje daný jedinec. Nikdy tak není jistá nejen totožnost, ale také věk nebo země původu. Většina se vydává za mladistvé, protože pak mají jistotu, že nebudou deportováni. […]
Menej ako 1 min. min.

Jak známo, tak většina obohacovačů přichází od Evropy bez jakýchkoli dokladů. V cílové zemi jsou jim pak vydány náhradní doklady azylanta (a kartička pojišťovny) s takovými údaji, jaké nadiktuje daný jedinec.

Nikdy tak není jistá nejen totožnost, ale také věk nebo země původu. Většina se vydává za mladistvé, protože pak mají jistotu, že nebudou deportováni. Stejně tak je dobré tvrdit, že jsou z některé ze zemí, kam EU zakazuje navracení (např. Sýrie, Afghánistán, Eritrea apod).

Je tedy celkem logické, že se při kontrole snaží policisté zjistit alespoň něco málo o totožnosti daného jedince. Jenže chtít něco podobného je podle německých soudů diskriminace.

Policista v Německu byl odsouzen za rasovou diskriminaci za to, že se zeptal afghánského migranta, odkud „doopravdy“ pochází, poté, co ho zastavil za to, že mluvil do svého mobilního telefonu při jízdě na motorce.

Okresní soud Mitte v Berlíně 15. dubna rozhodl, že výslech policisty byl diskriminační poté, co muže zastavil během incidentu, který se datuje do července 2020.

Policejní zpráva z té doby uváděla, že Syed N. a jeho přítelkyně byli zastaveni za to, že na motorce používali své mobilní telefony, což pár popřel.

Policista dal muži jedoucímu na motorce pokutu 50 eur, kterou údajně odmítl zaplatit a stal se agresivním.

Při kontrole totožnosti muž předložil kartičku zdravotní pojišťovny. Když se ho zeptali, odkud je, odpověděl: „Bochum.“ Policista se ho pak zeptal, odkud „doopravdy“ je, a pokusil se zjistit zemi mužova původu, což byl Afghánistán.

Po tomto incidentu podal afghánský státní příslušník stížnost na diskriminaci u místní policie, kde tvrdil, že s ním bylo zacházeno nespravedlivě – a zpochybnil způsob výslechu.

Výsledné vyšetřování úřadu veřejného ochránce práv zjistilo, že výslech policisty měl diskriminační a obtěžující účinek – a v září 2021 berlínská policie nabídla migrantovi formální omluvu a stáhla pokutu ve výši 50 eur.

Syed N. však nebyl s tímto výsledkem spokojen a zažaloval dotyčného policistu za diskriminaci, což byla žaloba, která byla úspěšná.

Berlínský soud rozhodl ve prospěch muže, který usoudil, že se jedná o diskriminaci, a nařídil policii, aby muži zaplatila odškodné ve výši 750 eur….

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie