Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nenáročné, ale krásne. Vysaďte si ich pred vchodom do domu a susedia vám ich budú závidieť

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hannamariah). Záhrada, ktorá obklopuje dom a hýri farbami, sa môže stať skutočnou ozdobou domu a pýchou jeho majiteľa. Nemusí však byť plná množstva rastlín, ktoré sa ťažko udržiavajú. Stačí, ak sa okrasné kríky a kvety objavia len pri vchodových dverách. Aké rastliny by ste mali vysadiť pred vchodom do […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hannamariah).

Záhrada, ktorá obklopuje dom a hýri farbami, sa môže stať skutočnou ozdobou domu a pýchou jeho majiteľa. Nemusí však byť plná množstva rastlín, ktoré sa ťažko udržiavajú. Stačí, ak sa okrasné kríky a kvety objavia len pri vchodových dverách. Aké rastliny by ste mali vysadiť pred vchodom do domu? Rozhodnite sa pre tieto druhy a vaši susedia budú pozerať so závisťou.

Aké rastliny by ste mali vysadiť pred vchodom do domu? Susedia sa budú pozerať so závisťou.
Foto: shutterstock/Hannamariah

Čo zasadiť pozdĺž cesty k domu?

Rastliny vysadené pred domom upútajú pozornosť a stanú sa prvkom, na ktorý návštevníci upriamia pozornosť ako na prvý. Mnohí majitelia domov sa snažia, aby ich predzáhradky potešili. Je však dobré nájsť rastliny, ktoré si nevyžadujú osobitnú starostlivosť.

Pred úpravou plochy pred vchodom sa oplatí venovať pozornosť aj tamojším podmienkam – najmä prístupu slnka. Na mieste orientovanom na sever alebo východ sa odporúča vysadiť pieris japonský, ktorý dobre rastie v čiastočnom tieni. Jeho jarné kvety a vždyzelené listy vyzerajú v záhonoch výnimočne a tvoria zaujímavé pozadie pre iné rastliny. V podobných podmienkach sa ako blázon rozrastie aj hortenzia – rýchlo sa stane nápadným spoločníkom o niečo nižších rastlín.

Chladné teploty a mierny prístup svetla sú tiež ideálnymi podmienkami pre funkiu. Jej dekoratívne listy sú jednou z lepších možností, ak chcete vytvoriť texturálne kontrasty v záhonoch alebo kvetinových záhonoch.

Pieris každým rokom bohato kvitne. Strihať ho nemusíte.
Foto: shutterstock/PQK

Čo zasadiť pri vchodových dverách? Venujte pozornosť detailom

Intenzívne slnečné žiarenie takmer neustále pred vchodom do vášho domu? Žiadny problém. Rozchodníkom sa v takýchto podmienkach darí a potešia vás na záhone aj v kvetináči. Môžu byť doplnené levanduľou, ktorá im dodá provensálsky nádych. Bude to atraktívny doplnok záhonov, ktorý vytvorí farebné a voňavé akcenty.

Pivónie sa môžu skutočne vynímať aj pred vchodom. Vysadené na západnej strane – na slnečnom alebo mierne zatienenom mieste, potešia nielen vzhľadom, ale aj vôňou. Hneď vedľa nich môžete vysadiť kosatce, ktoré dodajú záhonom a obrubníkom zdobiacim vchod nádych elegancie.

Rozchodníky sú obľúbené pre svoju odolnosť voči suchu a schopnosť vynikať v najrôznejších klimatických podmienkach.
Foto: shutterstock/Thamonpatch

Čo zasadiť do veľkého kvetináča pred domom? Popustite uzdu svojej fantázii

Nič vám nebráni v tom, aby ste vytvorili záhony a nahradili ich ozdobnými kvetináčmi. Môžete ich vyplniť vždyzelenými kríkmi, ako sú tuje, smreky alebo zimostrázy. Nápaditým spôsobom zastrihnuté len zvýraznia dekoráciu vchodu. Do kvetináčov možno umiestniť aj cyprusy, olivovníky alebo palmy, ktoré vnesú do okolia stredomorskú atmosféru.

Vysoké okrasné trávy, ako napríklad ozdobnica čínska alebo perovec, budú tiež vyzerať skvele vo veľkom kvetináči pred vchodom, čím dodajú aranžmánu ľahkosť a dynamiku. Pokiaľ ide o organizáciu priestoru pred vchodovými dverami, málo čo vás musí obmedzovať. Stojí však za to, aby ste si vopred nezabudli overiť, aké podmienky sú pre konkrétnu rastlinu vhodné.

Ozdobnica čínska uprednostňuje slnečné, prípadne mierne zatienené stanovisko.
Foto: shutterstock/AngieC333

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktoré kvety majú radi slnko? Ideálne do záhrady na horúce leto

Tri z najdlhšie kvitnúcich kríkov. Budú zdobiť vašu záhradu až do neskorej jesene

The post Nenáročné, ale krásne. Vysaďte si ich pred vchodom do domu a susedia vám ich budú závidieť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie