Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nerudová odmítá vládní návrh osekání důchodů. Ať si Benda zkusí čistit kanály, říká Jermanová

Nerudová zdůraznila, že u náročných profesí je nutné jednat o předčasném odchodu do důchodu. Proti návrhu Bendy a Jakoba se výrazně ohradila. „Jsem zásadně proti tomu. Nechápu, proč s ním přišli,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka. ČTĚTE TAKÉ: Okamura dostal za slova o „novodobém Hitlerovi“ pokutu. Má zaplatit 20 tisíc korun „Kategorie, které […]
Menej ako 1 min. min.

Nerudová zdůraznila, že u náročných profesí je nutné jednat o předčasném odchodu do důchodu. Proti návrhu Bendy a Jakoba se výrazně ohradila. „Jsem zásadně proti tomu. Nechápu, proč s ním přišli,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura dostal za slova o „novodobém Hitlerovi“ pokutu. Má zaplatit 20 tisíc korun

„Kategorie, které byly součástí novely zákona o důchodech, vycházejí z náročnosti jednotlivých povolání. Odmítám, aby byl tento okruh osob zužován. Tito lidé budou končit buď v invalidním důchodu, nebo v horším případě budou chodit do práce,“ poznamenala s tím, že společně s navýšením věku odchodu do důchodu musí být pro tyto lidi zajištěna i dřívější věková hranice bez penalizací.

Do 67 let by tak mohli zůstat na pracovním trhu třeba lakýrníci, svářeči nebo již zmínění čističi kanalizací. Návrh ostře odmítla i Jermanová.  „Přijde mi to jako naprostá nestoudnost. Ať si pánové Benda a Jakob tyto profese na týden vyzkouší,“ tepala předsedy poslaneckých klubů.

„Lidé jsou v profesích, o kterých je řeč, často vystaveni chemickým látkám a často trpí na závažné nemoci, takže návrh vnímám jako drzost,“ dodala.

„Budeme se muset do třetího čtení domluvit, které návrhy budou koaličně podpořeny,“ řekl minulý týden Benda novinářům. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že se o úpravě náročných profesí bude ještě jednat, stoprocentní shoda podle něho dosud nebyla. Protože Sněmovna v reformě pravděpodobně zpomalí navyšování věku pro odchod do penze z až dvou měsíců za rok na jeden měsíc ročně, umí si, jak řekl, omezení okruhu rizikových profesí představit.

Skupinu, která by z toho vypadla, by chtěl podpořit prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. „Abychom příspěvek zaměstnavatele navázali povinně na přispívání těm lidem do třetího pilíře,“ řekl novinářům Jurečka.

Lidé s rizikovou prací by podle vládní předlohy mohli chodit do důchodu až o pět let dřív podle počtu odpracovaných směn. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody. Vládní návrh by se týkal odhadem kolem 120 tisíc lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér má brát přes 300 tisíc. Odrbávají důchodce a sami si přidávají, kritizuje Havlíček

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie