Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nesmelo vstupuje na pozemky. Jedzte ho a odbremení vaše obličky, črevá, mozog a pečeň

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vaivirga). Kombinuje v sebe chuť čučoriedok a ríbezlí, čím si už získal mnoho obdivovateľov, a jednoduchosť pestovania je ďalším argumentom pre pestovanie muchovníka. Možno sa zatiaľ neteší veľkej obľube a na trhoch ho nenájdete, ale medzi majiteľmi pozemkov sa určite teší veľkej obľube. Nielenže sa muchovníky rýchlo preslávili ako […]
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vaivirga).

Kombinuje v sebe chuť čučoriedok a ríbezlí, čím si už získal mnoho obdivovateľov, a jednoduchosť pestovania je ďalším argumentom pre pestovanie muchovníka. Možno sa zatiaľ neteší veľkej obľube a na trhoch ho nenájdete, ale medzi majiteľmi pozemkov sa určite teší veľkej obľube. Nielenže sa muchovníky rýchlo preslávili ako bezproblémová rastlina, ale v sezóne sú zaručené plné koše chutných plodov. Stojí za to vidieť, že oplývajú mnohými výživovými hodnotami, ktoré sú na vysokej úrovni.

Muchovník práve vstupuje na pozemky, ale stojí za váš záujem.
Foto: shutterstock/vaivirga

Muchovník: chuť nie je všetko

Muchovník, známy aj ako Aljašská čučoriedka, je rastlina, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky a vo voľnej prírode sa najčastejšie vyskytuje v Kanade. Tam je tiež veľmi obľúbená, hoci v Európe a na Slovensku sa ešte len dostáva do povedomia širšieho okruhu majiteľov pozemkov a milovníkov ovocia. Je to zaujímavá kombinácia vzhľadu čučoriedky s chuťou čučoriedok a ríbezlí.

Zaujímavé je, že muchovník nemá veľké pestovateľské nároky, pretože vhodné miesto a poriadna dávka vody počas horúčav zabezpečia, že plodina bude viac ako plodná. Malé guľôčky zbierané do košíkov budú nielen rozmaznávať vaše chuťové poháriky, ale ponúknu aj množstvo cenných živín, ktoré majú cenu zlata. Plody muchovníkov sa dajú konzumovať surové a v tejto podobe sú veľmi vítané, hoci treba povedať, že sa dajú aj zamraziť a pripraviť z nich konzervy, ktoré výborne doplnia našu špajzu.

Čo sa nachádza v muchovníkoch?

Je fakt, že naše domáce ovocie je veľmi zdravé, ale mnohí ľudia sa domnievajú, že muchovník, ktorý pochádza z Ameriky, možno určite zaradiť aj medzi takzvané superpotraviny, teda potraviny, ktoré majú výnimočný účinok na náš organizmus. Kde by ste mali začať? Muchovníky sú bohatým zdrojom prírodných antioxidantov. Patria medzi ne polyfenoly, antokyány a prokyanidíny, ktoré elimináciou nadbytočných voľných radikálov zabraňujú vzniku civilizačných ochorení.

Konzumácia muchovníka je tiež investíciou do vášho vzhľadu a pohody, pretože tieto zlúčeniny zabraňujú rýchlejšiemu starnutiu a chránia vaše telesné bunky. Polyfenoly tiež pomáhajú odstraňovať prebytočné toxíny nahromadené vo vašom tele, a ako viete, čím menej toxických zlúčenín máte, tým lepšie fungujú prirodzené filtre vášho tela, teda pečeň a obličky.

Muchovník vyzerá ako čučoriedka a chutí ako kombinácia čučoriedky a ríbezle.
Foto: shutterstock/ElenVik

Netreba zabúdať, že ovocie je bohatým zdrojom vlákniny a muchovník nie je ojedinelý prípad. Táto látka sa nie nadarmo nazýva „spojencom chudnutia“, pretože pomáha pri tráviacich procesoch a čistí črevá, čo len urýchľuje procesy očisty čriev a chudnutia. Vláknina nie je len látkou, ktorá má dobrý vplyv na tráviaci systém, ale pomáha aj znižovať hladinu cholesterolu a znižovať krvný tlak.

Bohatstvo vitamínov: muchovníky ich majú veľa

Antioxidanty a vláknina sú len úvodom k zoznamu zdraviu prospešných látok obsiahnutých v muchovníku. Nie je síce veľmi dlhý, ale tieto položky sú kľúčové a vyskytujú sa v značných dávkach. Na prvom mieste je vitamín C: hoci sa najčastejšie spomína v súvislosti s imunitou, je vhodné ho dopĺňať počas celého roka. Prečo? Nielenže vás dokáže ochrániť pred infekciami, ale dokáže tiež urobiť vaše cievy pružnejšími. Čo je dobrá prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami vrátane infarktu a mŕtvice, ako aj normalizácia krvného tlaku. Konzumácia muchovníka prospeje vášmu vzhľadu, pretože vitamín C podporuje syntézu kolagénu, a ten pomáha udržiavať zdravý a mladý vzhľad pokožky.

Okrem toho sa v muchovníku nachádza aj vitamín A, ktorý podporuje vaše oči a pomáha vám vidieť ako sokol. Je zaradený aj do kategórie antioxidantov. Znižuje zápaly, ale pomáha aj udržiavať vzhľad pokožky, t. j. uľahčuje hojenie rán, redukuje jazvy a odstraňuje nedokonalosti.

Samozrejme, to nie je všetko, čo možno v muchovníku nájsť. Malé ovocie poskytuje solídnu porciu draslíka a horčíka, nenahraditeľného dua, ktoré má senzačný vplyv na kardiovaskulárny a nervový systém, takže mozog aj srdce môžu pracovať na plný výkon. Okrem toho konzumácia ovocia poskytuje solídnu dávku vápnika, ktorý sa stará o kosti a môže znížiť riziko osteoporózy.

Z plodov muchovníka môžete pripraviť tinktúru.
Foto: shutterstock/ElenVik

Ako jesť muchovník?

Je známe, že muchovník chutí najlepšie v surovom stave a v tejto forme poskytuje všetky svoje prospešné vlastnosti. Ak máte veľa ovocia, môžete ho zamraziť a siahnuť po ňom, keď čerstvé produkty nie sú tak ľahko dostupné. Môžete si ich chuť uchovať v pohároch a vyrábať z nich džemy, šťavy a tinktúry.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabraňuje ateroskleróze, chráni pred glaukómom. Jún je najlepší čas na zber

Túto rastlinu sa oplatí mať v záhrade. Jej plody majú až 5 chutí a liečivých vlastností

The post Nesmelo vstupuje na pozemky. Jedzte ho a odbremení vaše obličky, črevá, mozog a pečeň appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie