Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Netanjahu vystúpi s prejavom pred americkým Kongresom v júli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého krajina po minuloročnom teroristickom útoku radikálneho hnutia Hamas útočí v Pásme Gazy, prehovorí 24. júla pred Kongresom Spojených štátov. S odvolaním sa na republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona a šéfa republikánskej menšiny v Senáte Mitcha McConnella to napísala agentúra AP. Pozvanie od lídrov republikánov i demokratov Netanjahu dostal na […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého krajina po minuloročnom teroristickom útoku radikálneho hnutia Hamas útočí v Pásme Gazy, prehovorí 24. júla pred Kongresom Spojených štátov. S odvolaním sa na republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona a šéfa republikánskej menšiny v Senáte Mitcha McConnella to napísala agentúra AP.

Pozvanie od lídrov republikánov i demokratov Netanjahu dostal na konci mája, a to napriek rastúcim politickým rozporom vo vnútri Kapitolu ohľadom izraelského spôsobu vedenia ofenzívy v Pásme Gazy. V pozvánke stojí, že ponuka na vystúpenie má “zdôrazniť americkú solidaritu s Izraelom”.

Netanjahuovo vystúpenie pred čoraz viac rozdeleným Kongresom bude otázne a stretne sa s množstvom protestov ako zo strany zákonodarcov, tak zo strany propalestínskych demonštrantov, píše AP. Demonštrácie na podporu Palestíny sa v posledných týždňoch konali naprieč Spojenými štátmi.

Bidenov plán o prímerí v Pásme Gazy sú len slová. Hamas nedostal záruky, tvrdí vysokopostavený predstaviteľ

Návšteva izraelského premiéra prichádza tiež v čase istého ochladenia jeho vzťahov s americkým prezidentom Joem Bidenom. Ten v posledných mesiacoch súkromne i verejne kritizoval Netanjahuovo vedenie vojny a kritizoval izraelskú vládu za to, že do

Pásma Gazy nepúšťa viac humanitárnych organizácií. Zatiaľ nie je isté, či Netanjahu s Biden počas svojej návštevy v USA stretne.

“Som veľmi dojatý, že mám tú česť reprezentovať Izrael pred oboma komorami Kongresu a predstaviť zástupcom amerického ľudu a celého sveta pravdu o našej spravodlivej vojne proti tým, ktorí sa nás snažia zničiť,” uviedol Netanjahu podľa agentúry Reuters vo vyhlásení.

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra, keď Hamas zaútočil na Izrael. Zabil pritom na 1200 ľudí a ďalších asi 250 ich uniesol. Zhruba polovicu prepustil koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov pri doteraz jedinom prímerí. Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy zomrelo od októbra vyše 36 600 Palestínčanov, uviedli vo štvrtok úrady ovládané Hamasom.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie