Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nevyhadzujte ju do koša. Urobte z nej hnojivo, ktoré paradajky a čučoriedky milujú

Púpavy rastú takmer všade. Nájdete ju v našich záhradách, parkoch, na námestiach, v lesoch a na lúkach. Ak sa rastlina objaví na vašom trávniku, nevyhadzujte ju. Pozbierajte ju a použite na výrobu hnojiva. Púpavový hnoj je bohatým zdrojom základných živín pre zeleninu a ovocie. Okrem toho chráni pred chorobami a škodcami. Púpavový hnoj nezapácha ako […]
Menej ako 1 min. min.

Púpavy rastú takmer všade. Nájdete ju v našich záhradách, parkoch, na námestiach, v lesoch a na lúkach. Ak sa rastlina objaví na vašom trávniku, nevyhadzujte ju. Pozbierajte ju a použite na výrobu hnojiva.

Púpavový hnoj je bohatým zdrojom základných živín pre zeleninu a ovocie. Okrem toho chráni pred chorobami a škodcami. Púpavový hnoj nezapácha ako iné kvasiace hnojivá, čo je ďalší dôvod na jeho prípravu.

Púpava posilní rastliny

Púpava je rastlina bohatá na bielkoviny, flavonoidy, ako aj minerály a vitamíny. Obsahuje fosfor, draslík, železo, kremík, horčík, ako aj vitamíny skupiny B a vitamín C. Šťava obsahuje aj taraxacín, ktorý má liečivé účinky.

Niet preto divu, že rastlina našla uplatnenie nielen v záhradníctve, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Púpavový hnoj je najlepším hnojivom pre zeleninu, ovocie, stromy a okrasné rastliny. Paradajky a čučoriedky ho jednoducho milujú.

Púpavový hnoj stimuluje rastliny k správnemu rastu, dodáva im potrebné živiny a chráni ich pred mšicami a inými škodcami. Tým, že posilňuje rastliny, chráni ich aj pred vznikom bakteriálnych a hubových chorôb, ktoré môžu zničiť celú úrodu.

Ako vyrobiť púpavový hnoj?

Na prípravu hnoja použijete kvety aj listy púpavy. Rastliny nakrájajte pomerne nadrobno a vložte ich do vyššieho vedra do ⅓ jeho výšky. Naplňte ho dažďovou alebo destilovanou vodou. Nasekané listy a kvety budú rýchlejšie kvasiť.

Vedro postavte na tienisté miesto v záhrade. Každých niekoľko dní to celé premiešajte. Keď sa na povrchu prestanú objavovať bublinky, znamená to, že kaša je hotová. Proces kvasenia trvá 2 až 4 týždne.

Ako kašu používať? Ktoré rastliny sa ňou môžu zalievať?

Keď je púpavová kaša hotová, nasekané časti rastlín vložte do kompostéra. Tekutinu zrieďte vodou v pomere 1:10 (1:15 pre čučoriedky a iné kyslomilné rastliny). Aplikujte každé 2 – 3 týždne.

Púpavový hnoj je vhodný nielen pre čučoriedky a paradajky. Môžete ho použiť aj na zalievanie iných rastlín v záhrade, napr:

papriky

šalát

kapusta

ovocné stromy

egreše

ríbezle

jahody

maliny

kvety a okrasné kríky.

Uvidíte, že za krátky čas sa vaša záhrada a zeleninová záhrada zmení na nepoznanie. Rastliny budú zdravo rásť a budú odolnejšie voči vonkajším faktorom vrátane škodcov, baktérií a húb.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie