Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nevyhadzujte, len osušte a pomeľte na múku. Pečivo bude lepšie a vaše bruško sa vám poďakuje

29.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G.Tbov). Banánová šupka končí v 99 percentách času v koši. Niektorí ľudia ju nechávajú na výrobu hnojiva. Ukazuje sa však, že rovnako dobre, alebo možno ešte lepšie poslúži v kuchyni ako prísada do… pečiva. Vedci dokázali, že mletá banánová šupka poskytuje cenné nutričné ​​a zdravotné hodnoty vrátane antioxidantov, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

29.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G.Tbov).

Banánová šupka končí v 99 percentách času v koši. Niektorí ľudia ju nechávajú na výrobu hnojiva. Ukazuje sa však, že rovnako dobre, alebo možno ešte lepšie poslúži v kuchyni ako prísada do… pečiva. Vedci dokázali, že mletá banánová šupka poskytuje cenné nutričné ​​a zdravotné hodnoty vrátane antioxidantov, ktoré majú protirakovinové vlastnosti.

Vyhadzujete banánovú šupku? Zbytočne. Ani neviete, aké poklady ukrýva.
Foto: Pixabay/succo

Vedci skúmali mimoriadne vlastnosti banánovej šupky. Výsledky výskumu boli publikované v časopise „ACS Food Science and Technology“. Ukazuje sa, že zaobchádzať s týmito šupkami ako s odpadom a vyhadzovať ich do koša je značné plytvanie potravinami a cennými živinami.

Vyhadzujete banánovú šupku? Zbytočne. Ani neviete, aké poklady ukrýva

Samozrejme, nejde o to jesť ich surové. Výskumníci naznačujú, že šupky by sa mali blanšírovať, sušiť a potom rozdrviť na múku. Ako sme sa dočítali na Science Alert, ktorý opísal výsledky výskumu, pečivo s pridaním takejto banánovej múky chutí rovnako dobre a niekedy dokonca lepšie ako tie, ktoré sú vyrobené len z pšeničnej múky.

Chuť je však len začiatok pozitívneho zoznamu. Pečivo s banánovými šupkami pripravené pre účastníkov štúdie obsahovalo viac vlákniny, horčíka, draslíka a antioxidantov. Úlohou toho druhého je bojovať s nadbytočnými voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú starnutie a sú zodpovedné za vznik mnohých chorôb vrátane rakoviny.

Jedinou nevýhodou použitia múky z banánových šupiek bola o niečo vyššia tvrdosť koláčikov a ich hnedá farba, pravdepodobne kvôli dodatočnému množstvu vlákniny. Za optimálnu sa považovala múka s obsahom do 7,5 % práškových šupiek.

Hoci sa predmetná štúdia zamerala iba na sušienky, ako poznamenáva Science Alert, výsledky naznačujú, že práškové kôrky možno pridať aj do iného pečiva, ako sú koláče a chleby a dokonca aj cestoviny.

Vedci spomínajú aj ďalšiu výhodu používania banánových šupiek v kuchyni. Sú určené na predĺženie trvanlivosti produktov, do ktorých boli pridané. Je to preto, že majú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. Nie je to jediné ovocie, ktoré sa tým môže pochváliť. To isté platí pre šupku z manga.

Takže predtým, ako vyhodíte banánovú šupku, dobre si to rozmyslite. Možno bude užitočná aj na niečo iné. Aj keď nie v kuchyni, tak minimálne ako materiál na hnojivo.

Ako využiť banánové šupky? Vyrobte hnojivo, vďaka ktorému budú vaše rastliny rásť ako burina

Na prípravu takéhoto hnojiva potrebujete šupky z troch alebo štyroch plodov, dva litre vody a veľkú plastovú fľašu alebo vedro. Dôkladne umyté šupky treba zaliať teplou vodou a potom nechať na teplom mieste dva týždne kvasiť. Potom zmes zrieďte vodou v pomere 1:5 alebo 1:10 v prípade črepníkových rastlín.

Hnojivo z banánovej šupky by sa malo používať raz týždenne. Rastlinám poskytne cenné zložky, ako je fosfor, draslík, síra, vápnik a kyselina kremičitá.

Ako využiť banánové šupky? Vyrobte hnojivo!
Foto: shutterstock/m.dipo

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Neuveríte, aký je tento citrónový koláč jednoduchý. Urobila som ho a všetci sa po ňom idú zblázniť

Metabolizmus sa po 40. roku života výrazne spomaľuje? Toto je návod, ako ho opäť naštartovať

The post Nevyhadzujte, len osušte a pomeľte na múku. Pečivo bude lepšie a vaše bruško sa vám poďakuje appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie