Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nevyhadzujte natrhané listy paradajok. Pomôžu vám v boji proti škodcom

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bambig Gross). Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách. Ak sa o ne správne staráte, prinášajú bohatú a šťavnatú úrodu. Vedľajším účinkom starostlivosti o tieto rastliny sú listy, ktoré sa oplatí použiť v záhrade proti škodcom. Nevyhadzujte natrhané listy paradajok. Využite ich lepšie, pretože sú […]
Menej ako 1 min. min.

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bambig Gross).

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách. Ak sa o ne správne staráte, prinášajú bohatú a šťavnatú úrodu. Vedľajším účinkom starostlivosti o tieto rastliny sú listy, ktoré sa oplatí použiť v záhrade proti škodcom.

Nevyhadzujte natrhané listy paradajok. Využite ich lepšie, pretože sú veľmi užitočné.
Foto: shutterstock/Bambig Gross

Listy paradajok sa môžu použiť na pestovanie iných záhradných rastlín, pretože sú bohaté na cenné zložky. Môžu byť účinným prostriedkom proti škodcom. Preto z nich musíte pripraviť kašu alebo postrek.

Paradajkové listy na výživu záhradných rastlín – recept na kašu

Paradajkové kríky je potrebné preriediť, aby sa týmto rastlinám poskytlo lepšie svetlo a cirkulácia vzduchu. Tieto dva faktory ovplyvňujú kvalitu zberanej úrody.

Preto sa zbavujete bočných výhonkov a najnižších listov. Týmto ošetrením tiež predchádzame vzniku hubových chorôb.

Odtrhnuté listy paradajok zvyčajne končia v odpade, ale ukazuje sa, že zdravé listy sa dajú použiť na výrobu hnoja na výživu rastlín. Ako ho vyrobiť?

Stačí nasypať 300 g listov do 1 litra vody a odložiť na 2 týždne. Celé to treba denne premiešavať paličkou, aby sa prevzdušnilo a urýchlil sa proces fermentácie. Pred pridaním do pestovateľského média zrieďte kašu s vodou v pomere 1:1.

Takto pripravená kaša dodá rastlinám minerálne látky, ktoré ich vyživujú a posilňujú. Prispeje tiež k eliminácii škodcov a zvýši odolnosť voči chorobám.

Z bočných výhonkov a najnižších listov pripravte kašu na výživu iných rastlín.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Listy paradajok na boj proti škodcom – recepty na postrek

Listy paradajok obsahujú steroidné alkaloidy, ktoré pomáhajú v boji proti patogénom. Odpudzujú tiež škodcov. Preto sa oplatí pripraviť postreky z týchto častí rastliny vo forme nálevu, extraktu alebo odvaru.

Infúzia z paradajkových listov

Výhonky a listy paradajok zalejte 2 litrami horúcej vody a nechajte niekoľko hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby nálev sceďte a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Postriekajte rastliny, na ktorých sa živí mlynárik kapustový.

Výťažok z listov paradajok

Tento postrek pripravíte zo 150 g listov a 10 l studenej vody. Už po niekoľkých hodinách postriekajte extraktom rastliny, ktoré môžu byť napadnuté mlynárikom kapustovým, voškami, húsenicami a roztočcami.

Odvar z paradajkových listov

V tomto prípade zalejte 1 kg listov 10 l studenej vody a nechajte odstáť cez noc. Ráno roztok varte 30 minút a po vychladnutí ho zrieďte vodou v pomere 1:3. Je vhodné ním postriekať zeleninu, ovocné stromy a kríky, ktoré sú náchylné na vošky, mravce a húsenice.

Postrek z paradajkových listov možno použiť na zeleninu, ovocné stromy a kríky.
Foto: shutterstock/DROPERDER

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Listy paradajok sa krútia a žltnú. Čo robiť? Jednoduchý trik

Recept na šťavnaté červené paradajky. Do vody nasypte niekoľko zrniečok. Váš sused vám bude závidieť

The post Nevyhadzujte natrhané listy paradajok. Pomôžu vám v boji proti škodcom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie