Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nevyhadzujte pokosenú trávu. Pozrite sa, ako ju môžete využiť

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/agrofruti). S príchodom jari a teplých dní sa začala sezóna kosenia trávy. Tento postup ošetrovania vytvára nielen estetický vzhľad záhrady, ale je tiež nevyhnutný na obmedzenie rastu buriny a umožňuje normálne využívanie zelene. Čo však robiť so zvyškami trávy po kosení? Možno ju využiť niekoľkými spôsobmi. Čo robiť s […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/agrofruti).

S príchodom jari a teplých dní sa začala sezóna kosenia trávy. Tento postup ošetrovania vytvára nielen estetický vzhľad záhrady, ale je tiež nevyhnutný na obmedzenie rastu buriny a umožňuje normálne využívanie zelene. Čo však robiť so zvyškami trávy po kosení? Možno ju využiť niekoľkými spôsobmi.

Čo robiť s pokosenou trávou?
Foto: shutterstock/agrofruti

Predtým, ako sa zbavíte pokosenej trávy, skontrolujte, či ju ešte potrebujete. Pre niekoho je to nepríjemná záležitosť, pre iných je to cenný produkt, ktorý vám môže ušetriť veľa peňazí a vyriešiť bežné problémy v záhrade. Nevyhadzujte ju príliš narýchlo, ale zvážte jej opätovné použitie.

Pokosená tráva ako mulč pre kvety

Pokosené steblá trávy sú ideálne na mulčovanie záhonov. Niekoľkocentimetrová vrstva trávy nielenže chráni pôdu pred prílišným vysychaním, ale tiež bráni rastu buriny. Navyše je tráva prirodzeným zdrojom dusíka, ktorý obohacuje pôdu. Pred položením trávneho mulča sa však odporúča vysušiť ho na slnku na niekoľko hodín až niekoľko hodín.

Poznámka: na mulčovanie by ste nemali používať chorobami napadnutú trávu. Môže to poškodiť ostatné rastliny a rozšíriť infekciu po celej záhrade. Nevhodné sú aj trávy s kvetmi alebo buriny, ako sú pýr, púpava alebo ďatelina.

Pokosenú trávu môžete využiť na mulčovanie.
Foto: shutterstock/VH-studio

Pokosená tráva ako hnojivo pre trávnik

Mladá, zdravá tráva s krátkymi steblami môže zostať na trávniku ako prírodné hnojivo. Pri rozklade poskytuje tráva dôležité živiny, predovšetkým dusík. Dlhšie steblá trávy možno kosiť mulčovacou kosačkou, aby sa zelený odpad ďalej drvil. Staršia alebo preschnutá tráva, ktorá sa ťažšie a dlhšie rozkladá, nie je na tento účel vhodná.

Pokosená tráva v komposte

Pokosená tráva je ideálnym doplnkom kompostu. Medzi jej vrstvy je dobré vložiť kôru, slamu, vetvičky alebo trochu zeminy, čo zabezpečí dostatočné prevzdušnenie kompostu a zabráni jeho hnitiu.

Pokosená tráva ako ochrana pred mrazom

Sušenú pokosenú trávu je dobré uschovať na jeseň, keď začnete chrániť rastliny pred blížiacimi sa mrazmi. Trávu zviažte do zväzkov a zviažte ju povrázkom, potom ňou oviňte rastliny, ktoré sú najviac citlivé na chlad.

Ak sa pokosená tráva nedá opätovne použiť, mali by ste ju odovzdať spoločnosti zaoberajúcej sa zberom zeleného odpadu alebo ju odovzdať na miestach triedeného zberu komunálneho odpadu. Mnohé obce organizujú pravidelný zber zeleného odpadu, najmä počas letnej sezóny.

Pokosenú trávu môžete použiť ako zložku do kompostu.
Foto: shutterstock/Mariana Serdynska

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento postup vykonajte niekoľko dní po kosení trávy. Už ju nikdy nevyhodíte

Nekoste trávnik týmto spôsobom. Zničí sa a bude vyzerať nevzhľadne

The post Nevyhadzujte pokosenú trávu. Pozrite sa, ako ju môžete využiť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie