Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nezabudnite vysadiť popri jahodách. Budú ušetrené chorôb a sivej plesne

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Medvedeva Oxana). Plánujete vysadiť na záhrade jahody? Predtým si dobre premyslite, akú spoločnosť im môžete nájsť. Vďaka vhodnému susedstvu budú kríky plodiť hojnejšie a zároveň sa zníži riziko vzniku chorôb a napadnutia škodcami. Jedna obľúbená zelenina pôsobí ako ochranný dáždnik pre tieto rastliny, preto sa oplatí nájsť pre ňu […]
Menej ako 1 min. min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Medvedeva Oxana).

Plánujete vysadiť na záhrade jahody? Predtým si dobre premyslite, akú spoločnosť im môžete nájsť. Vďaka vhodnému susedstvu budú kríky plodiť hojnejšie a zároveň sa zníži riziko vzniku chorôb a napadnutia škodcami. Jedna obľúbená zelenina pôsobí ako ochranný dáždnik pre tieto rastliny, preto sa oplatí nájsť pre ňu miesto na záhone. Vysaďte cesnak vedľa jahôd a sami sa presvedčte o vynikajúcich výsledkoch.

Vysaďte cesnak vedľa jahôd a sami sa presvedčte o vynikajúcich výsledkoch.
Foto: shutterstock/Medvedeva Oxana

Kedy sadiť jahody a ako na to?

Jahody patria medzi obľúbené ovocie záhradkárov. Radi ich pestujete na vašich domácich záhonoch, aby ste si počas sezóny mohli vychutnať ich jedinečnú chuť. Ak dúfate v bohatú úrodu, je potrebné vaše vlastné alebo zakúpené sadenice zasadiť do zeme v správnom čase. V prípade čerstvých zelených sadeníc jahôd s holými koreňmi máte málo času, pretože by mali byť na svojom trvalom mieste v záhrade hneď po zakúpení. Môžete ich vysadiť v dvoch termínoch: na jar (v apríli a máji) alebo na jeseň (od septembra do mrazov). Na druhej strane obľúbené frigo jahody (mrazené sadenice a bez listu), ktoré sa predávajú ako zimné spiace, sa vysádzajú od marca do júna alebo dokonca začiatkom júla.

Jahody frigo sú chladené sadenice jahôd, ktoré sú najvhodnejšie pre jarné výsadby.
Foto: shutterstock/SpotLuda

Ako pestovať jahody, aby ste mali veľa plodov? Vyberte si slnečné, úrodné a na humus bohaté miesto s ľahkou a priepustnou pôdou (pH od 5,5 do 6,2). Pri výsadbe jemne narovnajte korene sadeníc, pretože by nemali byť skrútené. Umiestnite ich do pôdy do takej hĺbky, aby korene rastlín boli v jednej rovine s úrovňou pôdy. Medzi rastlinami jahôd dodržiavajte vzdialenosť 40 – 50 cm a medzi radmi približne 70 cm. Dbajte na to, aby bola pôda okolo rastlín zhutnená a zavlažovaná a aby bola vystlaná slamou, plastom alebo poľnohospodárskym rúnom.

Vysaďte cesnak vedľa jahôd

Pri zvažovaní vhodného miesta na pestovanie jahôd sa oplatí venovať pozornosť rastlinám rastúcim v okolí. Nezabudnite, že maliny a černice sú pre ne zlými susedmi, pretože ich napádajú podobné choroby a škodcovia ako jahody. Takisto by sa nemali vysádzať v tesnej blízkosti kapustovitých druhov zeleniny (karfiol, kel, kapusta alebo ružičkový kel) a uhoriek. Jahody sa však oplatí vysádzať vedľa cesnaku, ktorý na ne pôsobí pozitívne.

Cesnak sa považuje za najlepšie susedstvo jahôd. Prečo?

Zelenina chráni jahody pred sivou plesňou a inými hubovými chorobami, ktorými často trpia;

Vďaka ochrannému účinku cesnaku jahody lepšie rastú, sú silnejšie a majú bohatšiu úrodu;

Spoločnosť cesnaku má priaznivý vplyv na chuť a vôňu jahôd;

Vďaka susedstvu cesnaku sa pri pestovaní jahôd nepoužívajú chemické pesticídy.

Najlepšie výsledky dosiahnete, ak cesnak vysadíte do riadkov medzi jahodové kríky a na okraj záhonu.
Foto: shutterstock/Ilya Karnaukhov

Jahody rastú zdravo v blízkosti cesnaku, pretože táto zelenina vylučuje fytocídy, čo sú prchavé látky, ktoré odpudzujú škodcov a znižujú výskyt mnohých chorôb. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak cesnak vysadíte do riadkov medzi jahodové kríky a na okraj záhonu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pestovať jahody? Jedine s „pravidlom 30 %“. Je to triviálne a plody rastú šťavnaté a sladké

Sadíte jahody? Dajte ich do kvetináčov a budete mať veľa plodov

The post Nezabudnite vysadiť popri jahodách. Budú ušetrené chorôb a sivej plesne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie