Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nezahusťujte omáčky múkou. Toto je lepšia a zdravšia možnosť

Máte radi omáčky, ale neznášate múku? Možno neznášate lepok alebo si dávate pozor na kalórie. Samozrejme, ani v týchto prípadoch sa nemusíte vzdať svojich obľúbených jedál. Múku možno nahradiť mnohými spôsobmi. Záleží len na tom, čo varíte, a na tom, či si podľa toho vyberiete správnu ingredienciu. Existuje niekoľko možností. Vyskúšajte škrob a zeleninu Zmiešajte […]
Menej ako 1 min. min.

Máte radi omáčky, ale neznášate múku? Možno neznášate lepok alebo si dávate pozor na kalórie. Samozrejme, ani v týchto prípadoch sa nemusíte vzdať svojich obľúbených jedál. Múku možno nahradiť mnohými spôsobmi. Záleží len na tom, čo varíte, a na tom, či si podľa toho vyberiete správnu ingredienciu. Existuje niekoľko možností.

Vyskúšajte škrob a zeleninu

Zmiešajte kukuričný alebo zemiakový škrob s trochou vody. Zabránite tak tvorbe hrudiek v omáčke. Jemne ho vmiešajte do horúcej tekutiny a nechajte ju povariť. Tento variant sa hodí najmä na zeleninové alebo hubové jedlá, ale je vhodný aj na omáčky, ktoré pripravujete na cestoviny.

Rovnakú službu urobí aj roztlačený varený zemiak alebo nastrúhaný surový zemiak, ktorý vložíte do pokrmu na varenie. Je vhodná pre všetky omáčky, ktoré obsahujú zemiaky alebo zeleninu. Môžete ňou zahusťovať aj polievky. Len nezabudnite, že to vášmu obedu pridá veľa kalórií. Všeobecne platí, že zeleninové jedlá môžete zahusťovať časťou zeleniny, z ktorej sa pripravujú a ktorú rozmixujete. Na tento účel sú ideálne mrkva, cuketa alebo tekvica. To isté môžete urobiť aj v prípade strukovín.

Vyskúšajte droždie, syr a chren

Kvasnicové vločky sú skvelé k mäsu, smotanovým omáčkam a rôznym tmavým omáčkam. Majú mierne pikantnú chuť a jednoducho ich nasypete do horúcej omáčky, necháte rozpustiť a povariť.

Svetlú omáčku dobre zahustíte smotanovým syrom. Tentoraz ju však pred pridaním syra nechajte trochu vychladnúť. Ten by sa v horúcom začal rozpadať. Nakoniec budete pravdepodobne musieť použiť viac korenia, aby ste jedlu dodali výraznejšiu chuť.

Na druhej strane, chren je skvelý k rybám alebo hovädziemu mäsu. Čerstvý chren však používajte len na zahustenie a nikdy ho nepridávajte priamo do omáčky. Najprv ho krátko orestujte na troche tuku na panvici, zmiešajte so strúhankou a potom ho vmiešajte do hrnca.

Výborná je aj strúhanka z tmavého alebo celozrnného chleba.

Ovsené vločky zahustia a spoja

Nezabudnime na ovsené vločky. Hodia sa k ľahkým omáčkam, zeleninovým jedlám a polievkam. Môžete ich použiť aj namiesto múky do sekanej alebo mäsových guľôčok. Tam môžu vďaka svojej lepivosti nahradiť nielen múku, ale aj vajcia. Sekaná nebude nikdy praskať a bude zdravšia.

Môžete použiť aj ryžovú múku. Ak ju doma nemáte, zomeľte ryžu na prášok v mixéri a použite ju na zahustenie. Len počítajte s tým, že bude trvať trochu dlhšie, kým omáčka začne hustnúť.

Vo všeobecnosti platí, že na jednu porciu jedla by ste si mali dopriať približne 2 čajové lyžičky zahusťovadla.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie