Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nezamestnanosť je na historických minimách. Bez práce je najmenej ľudí za 30 rokov

Počet ľudí bez práce v prvom štvrťroku 2024 naďalej významne klesal, a to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce 154 700 osôb. Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo sedem krajov Slovenska, výnimkou bol len Bratislavský kraj. Na základe dát z výberového zisťovania pracovných síl o tom v utorok informoval Štatistický úrad. Miera nezamestnanosti na Slovensku […]
Menej ako 1 min. min.

Počet ľudí bez práce v prvom štvrťroku 2024 naďalej významne klesal, a to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce 154 700 osôb. Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo sedem krajov Slovenska, výnimkou bol len Bratislavský kraj.

Na základe dát z výberového zisťovania pracovných síl o tom v utorok informoval Štatistický úrad. Miera nezamestnanosti na Slovensku vyjadrená pomerom počtu nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb dosiahla 5,6 percenta.

Pokles o tisícky

Počet ľudí bez práce aj miera nezamestnanosti dosiahli podľa Štatistického úradu historické minimum od roku 1994, miera nezamestnanosti je tiež najnižšia, pričom v takmer 30-ročnej histórii bolo takéto nízke číslo zaznamenané len dvakrát, a to vo štvrtom štvrťroku 2019 a v predošlom štvrtom štvrťroku 2023.

Švédsko a Holandsko majú najvyšší štandard blahobytu v Únii, Slovensko je na konci zoznamu

Väčšinu, vyše 66 percent nezamestnaných (cez 102-tisíc osôb), tvorili dlhodobo nezamestnaní, teda ľudia bez práce 12 a viac mesiacov.

Ich počet však medziročne opäť klesol, a to o 5500 osôb. Dynamickejšie medziročné zlepšenie zaznamenali krátkodobo nezamestnaní, medziročne ich ubudlo 9600, čo bolo zníženie o 15,5 percenta.

Njavyššia je na Východe

Najvyšší medziročný relatívny úbytok nezamestnaných (o 18,1 percenta) dosiahol Žilinsky kraj a najvyšší absolútny pokles (o 3900 osôb) Banskobystricky kraj. Jediným regiónom, ktorý mal počet ľudí bez práce pod hranicou 10-tisíc osôb, bol Trenčiansky kraj.

Pokles miery nezamestnanosti v medziročnom porovnaní zaznamenalo sedem krajov Slovenska, v Bratislavskom kraji sa udržala na rovnakej úrovni ako pred rokom. Najvýraznejšia pozitívna zmena nastala v Banskobystrickom kraji, kde miera nezamestnanosti poklesla o 1,2 percentuálneho bodu na hodnotu 7,5 percenta.

Súčasne sa dostala miera nezamestnanosti až v piatich krajoch pod úroveň štyri percentá, vyššie miery zotrvali len v Banskobystrickom a tiež v Košickom (9,6 percenta) a Prešovskom kraji (10,6 percenta), ktoré dlhodobo vedú rebríček najvyššieho počtu aj podielu ľudí bez práce.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie