Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nezamestnanosť je najnižšia v histórii, môžeme tlačiť na vyššie mzdy, vyhlásil minister Tomáš

www.slovanskenoviny.sk/rss Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných na ekonomicky aktívnom obyvateľstve dosiahla v apríli 2024 úroveň 5,96 %. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že nezamestnanosť tak prestáva byť jedným z najväčších problémov Slovenska. ,,Slovensko […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných na ekonomicky aktívnom obyvateľstve dosiahla v apríli 2024 úroveň 5,96 %. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že nezamestnanosť tak prestáva byť jedným z najväčších problémov Slovenska.

,,Slovensko dnes dosiahlo významný míľnik. Máme najnižšiu mieru nezamestnanosti od vzniku nášho štátu a ja si aj dovolím tvrdiť, že nezamestnanosť definitívne prestáva byť na Slovensku jedným z tých najväčších problémov a našou prioritou sa stávajú iné veci, ako je napríklad tlak na rast miezd ako takých,“ uviedol Tomáš.

Rezort práce spustil už viacero programov

Šéf rezortu práce ďalej priblížil, že ukazovateľ podielu nezamestnaných v produktívnom veku na ľuďoch v produktívnom veku bol v apríli na úrovni 4,56 %. Podiel disponibilných uchádzačov na obyvateľstve v produktívnom veku dosiahol úroveň 3,82 %.

Tomáš však upozornil, že hoci nezamestnanosť dosiahla svoje historické minimum, stále je na Slovensku celkovo 165.000 nezamestnaných ľudí. Pripomenul, že rezort práce spustil už viacero programov, ktoré majú pomôcť uchádzačom o zamestnanie nájsť si prácu.

Tlak na rast miezd

Doplnil, že rezort práce sa chce aktuálne sústrediť na tlak na rast miezd. ,,Vláda SR aj ministerstvo práce trvajú na tom, aby minimálna mzda predstavovala 60 % z priemernej mzdy. Trváme na tom, aby sme sa vrátili k automatu, ktorý už na Slovensku fungoval,“ uviedol Tomáš s tým, že ak sa podarí prijať novú legislatívu do konca tohto roka, tak by sa podľa nových pravidiel malo rokovať o novej minimálnej mzde na budúci rok. Ak sa podarí nové pravidlá uviesť do praxe, podľa Tomáša by mala minimálna mzda v roku 2026 dosiahnuť 920 eur, v roku 2027 výšku 970 eur.

ereport.sk

Príspevok Nezamestnanosť je najnižšia v histórii, môžeme tlačiť na vyššie mzdy, vyhlásil minister Tomáš je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie