Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ničí záhradu a vytvára kopce, a to ani nie je krtko. Ako sa tohto škodcu zbaviť?

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sandra Standbridge). Hryzec vodný je stredne veľký hlodavec, ktorý môže v záhrade napáchať skutočne obrovské škody. Ako sa ho rýchlo a spoľahlivo zbaviť bez toho, aby ste poškodili svoje rastliny? Vyskúšajte osvedčené domáce prostriedky. Hryzec je bacuľaté zvieratko so zamatovo hladkým kožúškom, no má jednu veľmi zlú vlastnosť – je […]
2 min.

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sandra Standbridge).

Hryzec vodný je stredne veľký hlodavec, ktorý môže v záhrade napáchať skutočne obrovské škody. Ako sa ho rýchlo a spoľahlivo zbaviť bez toho, aby ste poškodili svoje rastliny? Vyskúšajte osvedčené domáce prostriedky.

Hryzec je bacuľaté zvieratko so zamatovo hladkým kožúškom, no má jednu veľmi zlú vlastnosť – je pažravý.
Foto: shutterstock/Sandra Standbridge

Hryzec vodný môže byť pre záhradkárov skutočnou nepríjemnosťou. Obýva najmä oblasti v blízkosti vodných plôch, ako sú rieky, rybníky alebo aj jazierka. Mimo záhrad ho možno nájsť aj na lúkach a v lesoch. Vďaka stopám a škodám, ktoré za sebou zanecháva, si ho často zamieňajú s krtkom alebo hrabošom. Ako sa ho humánne zbaviť?

Aké stopy za sebou zanecháva hryzec? Je ľahké si ho pomýliť s krtkom

Hryzce sa živia najmä v noci a ráno, preto je niekedy ťažké ich v záhrade spozorovať. Avšak vďaka deštrukcii, ktorú za sebou zanechávajú, je ich prítomnosť predsa len ťažké prehliadnuť. Živia sa najmä cibuľkami a koreňmi rastlín, ktoré ničia úrodu, pričom sa živia aj hmyzom a roztočmi. Nepohrdnú ani sadenicami stromov, ktoré rýchlo ničia. Sú dlhé 12 až 25 cm, majú hnedú srsť a výrazný lysý chvost. Vyhrabávajú si podzemné chodby a vytvárajú kopčeky, od tých krtčích sa však odlišujú tým, že sú oveľa plochejšie.

Hryzec denne skonzumuje 60 až 100 g čerstvej potravy.
Foto: shutterstock/Ian Schofield

Ako sa zbaviť hryzcov? Použite pascu

Najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť hryzcov zo záhrady, je zbaviť sa ich rovnako ako krtka alebo hraboša. Okrem iného vám pomôžu obojstranné pasce s rúrkovými záklopkami. Stačí do nich vložiť mrkvovú alebo zelerovú návnadu, celú ju premiestniť do tunela vyhĺbeného škodcom a čakať, a skôr či neskôr sa chytí. Keď je všetko hotové, stačí ho preniesť ďalej od obydlí, najlepšie však relatívne blízko vody.

Ako sa zbaviť hryzcov zo záhrady? Pomôžu vám rastliny

Podobne ako krtkovia majú aj hryzce mimoriadne citlivý čuch, čo sa im môže vypomstiť. Najmä ak v záhrade vysadíte rastliny, ktoré ich odradia. Medzi také budú patriť aksamietnice, mäta, cesnak, baza čierna, prýštec alebo levanduľa. Do tunela môžete hodiť vatovú guľôčku napustenú parfumom alebo strúčiky cesnaku a oni sa rozutekajú preč. Dobre fungujú aj zvukové odstrašujúce prostriedky. Ak nechcete míňať peniaze na profesionálne zariadenie, vložte do zeme kovovú tyč v mieste, kadiaľ vedie tunel škodcu, a nad ňu umiestnite plastovú fľašu. Nepríjemný zvuk ich vyláka z úkrytu a prinúti ich utiecť.

Hryzec nemá rád vôňu aksamietnice.
Foto: shutterstock/giansu

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úraduje v noci a ničí úrodu. Vytiahnite ťažké zbrane. Zasaďte tieto rastliny a v hrôze utečie

Nenechajte sa oklamať kopcami na trávniku. Nie je to krtko! Vložte vetvičky do otvoru a vyžeňte škodcu

The post Ničí záhradu a vytvára kopce, a to ani nie je krtko. Ako sa tohto škodcu zbaviť? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie