Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nie do dezertu, ale do kvetináča. Odvar spôsobí, že sa fikus utopí vo svojich listoch. Zabudnete, že ich strácal

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ArtCreationsDesignPhoto). Figovník alebo fikus benjamina sa považuje za mimoriadne rozmarnú a náročnú rastlinu na starostlivosť. Napriek tomu je už roky jednou z najobľúbenejších črepníkových rastlín. Ako sa máte starať o fikus benjamina a čím ho zalievať, aby pekne rástol? Ako sa starať o fikus benjamina a čím ho zalievať, […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ArtCreationsDesignPhoto).

Figovník alebo fikus benjamina sa považuje za mimoriadne rozmarnú a náročnú rastlinu na starostlivosť. Napriek tomu je už roky jednou z najobľúbenejších črepníkových rastlín. Ako sa máte starať o fikus benjamina a čím ho zalievať, aby pekne rástol?

Ako sa starať o fikus benjamina a čím ho zalievať, aby pekne rástol?
Foto: shutterstock/ArtCreationsDesignPhoto

Ficus benjamina, fikus, figovník alebo jednoducho benjamín, sa z dobrého dôvodu považuje za jednu z „najútočnejších“ a najcitlivejších črepníkových rastlín. Mnohí ľudia vtipkujú, že stačí posunúť kvetináč o milimeter doľava alebo doprava, aby stratil všetky listy. V skutočnosti je však najčastejšou príčinou jednoducho chyba v starostlivosti.

Ako sa staráte o fikus benjamina? Zistite, prečo fikus benjamina stráca listy

Kvetináč radšej neumiestňujte do prievanu, teda napríklad do blízkosti balkónových dverí, často otváraných okien alebo k dverám. Prievan môže spôsobiť, že začne strácať listy. Fikusu sa bude dobre dariť na polotienistom alebo svetlom mieste, nie však na priamom slnku. Môžete ho teda umiestniť v blízkosti okna orientovaného na sever, východ alebo západ. Ak máte okná orientované na juh, je lepšie vybrať preň miesto ďalej od okna. Slnečné lúče môžu listy spáliť a spôsobiť, že začnú žltnúť a pokryjú sa škvrnami.

Ak listy zožltnú a zhnednú od končekov a nakoniec opadnú, je to znamenie, že bolo príliš veľa vody.
Foto: shutterstock/New Africa

Príčinou vädnutia a chradnutia fikusov je aj nadmerné zavlažovanie. Ak listy zožltnú a zhnednú od končekov a nakoniec opadnú, je to znamenie, že bolo príliš veľa vody. V takejto situácii nechajte substrát pred ďalším zalievaním vyschnúť a držte sa zásady zalievať menej často, ale výdatnejšie. Nezabudnite tiež odstrániť prebytočnú vodu z podmisky. V závislosti od veľkosti kvetináča zalievajte raz za niekoľko dní, v lete o niečo častejšie. Stav pôdy vždy predtým skontrolujte prstom.

Čím zalievať fikusy, aby pekne rástli? Vyskúšajte domáce hnojivo pre fikus benjamina

Pri starostlivosti o fikus je rozhodujúce dodávať mu správne živiny. Na pomoc prichádza domáce hnojivo pre ficus benjamina, alebo skôr dve hnojivá. Na výrobu jedného budete potrebovať kvasnice, na druhé želatínu. Dodajú rastline dusík a draslík, ktoré potrebuje na to, aby sa jej darilo. Obe zmesi použite približne raz za dva mesiace.

Kvasnicové hnojivo: 10 g čerstvých kvasníc zalejte 1 litrom teplej vody. Miešajte, kým sa nerozpustia, a potom zalejte rastlinu.

Želatínové hnojivo: rozpustite polievkovú lyžicu želatíny v horúcej vode. Premiešajte, nechajte vychladnúť a nakoniec zrieďte vodou.

Na prípravu domáceho hnojiva pre fikus potrebujete droždie.
Foto: shutterstock/Lumi Studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môj fikus benjamina konečne zhodil listy. Namiesto do torty som ho nasypala do kvetináča

Všetko okrem fikusu sa topí v listoch? Urobte jednu vec, než ho vyhodíte do koša

The post Nie do dezertu, ale do kvetináča. Odvar spôsobí, že sa fikus utopí vo svojich listoch. Zabudnete, že ich strácal appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie