Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nie každý vie, že sú jedlé. Cenný zdroj vitamínov končí v koši

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/nblx). Zelenina, ktorá je zdanlivo dobre známa, dokonca by sa dalo povedať, že bežná. Ale je to naozaj tak? Domáca mrkva nás môže ešte mnohým prekvapiť. Pri príprave jedál s jej použitím si nie každý uvedomuje možnosti využitia jej vňať. Pritom mrkvová vňať je nielen jedlá, ale je aj […]
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/nblx).

Zelenina, ktorá je zdanlivo dobre známa, dokonca by sa dalo povedať, že bežná. Ale je to naozaj tak? Domáca mrkva nás môže ešte mnohým prekvapiť. Pri príprave jedál s jej použitím si nie každý uvedomuje možnosti využitia jej vňať. Pritom mrkvová vňať je nielen jedlá, ale je aj po okraj nabitá cennými vlastnosťami. Jej konzumáciou si prečistíte organizmus a zlepšíte trávenie.

Mrkvová vňať je nielen jedlá, ale je aj po okraj nabitá cennými vlastnosťami.
Foto: shutterstock.com/nblx

Ako chutí mrkvová vňať?

Výhodou mrkvovej vňate je jej veľká kulinárska všestrannosť. Hodí sa na zvýraznenie chuti jedál alebo na doplnenie zdravých koktailov. Už vieme, že mrkvová vňať je jedlá. Zaujíma vás, ako chutí? Najlepšie je vyberať si lístky z mladej zeleniny.

Mrkvová vňať sa vyznačuje mierne horkou chuťou, preto sa oplatí zavádzať ju do jedál postupne, v malých dávkach, aby ste si našli svoj vlastný kulinársky zlatý stred. Cennou informáciou je aj fakt, že chuť listov sa teplom zmierňuje a horkosť sa stáva menej výraznou. Ak ich chcete používať surové, môžete listy predtým nakrátko vložiť do vriacej vody a potom ich zaliať studenou vodou.

Už nikdy sa na ňu nebudete pozerať ako na odpad

Je čas pozrieť sa na vlastnosti mrkvovej vňate. Stavíme sa, že keď sa s nimi zoznámite, prestanete sa na ňu pozerať ako na kuchynský odpad, ktorého jediným účelom je skončiť v odpadkovom koši.

Mrkvovú vňať odporúča sa zaradiť ju do jedál, keď chcete očistiť telo od toxínov.
Foto: Pixabay/skorchanov

Je to produkt bohatý na vlákninu, takže zlepšuje trávenie a činnosť čriev. Odporúča sa zaradiť ju do jedál, keď chcete očistiť telo od toxínov. Vďaka vitamínom A a C má priaznivý vplyv na imunitný systém, pokožku a zrak.

V zelených listoch nechýba vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho obsahujú vápnik a horčík pre silné kosti a svaly. Čerešničkou na torte je draslík, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak na správnej úrovni.

Ako uskladniť mrkvovú vňať?

Najlepšie chutí čerstvá, ale nič vám nebráni skladovať ju v chladničke. Mala by byť pevne uzavretá v nádobe na potraviny alebo zabalená v mierne vlhkej utierke. Mrkvová vňať je vhodná na zmrazenie, takže si môžete zásoby v kuchyni uchovať dlhšie a siahnuť po nich vo vhodnom čase.

Originálna príchuť alebo na čo môžete použiť mrkvovú vňať?

Mrkvové listy sa výborne hodia k zloženiam na báze zelenej zeleniny a ovocia, ktoré po rozmixovaní vytvoria výživný a zdravý nápoj.
Foto: pexels.com/Anna Tarazevich

Nenápadné listy sú prekvapujúce najmä z hľadiska svojej všestrannosti. Ich zaradením do receptov zvýšite výživovú hodnotu jedál a zároveň obohatíte ich chuť. Čo robiť s mrkvovou vňaťou?

Môžete ju použiť podobne ako petržlenovú vňať. Dobre sa hodí ako korenina do šalátov a polievok. Hodí sa k inej zelenine, ale aj k orechom a syrom.

Pridajte ju do hrnca, kým sa varí vývar. Uvoľní svoju arómu, čím sa vývar stane aromatickejším.

Koktaily a smoothies ovládli svet zdravého občerstvenia. Mrkvové listy sa výborne hodia k zloženiam na báze zelenej zeleniny a ovocia, ktoré po rozmixovaní vytvoria výživný a zdravý nápoj.

Pesto z mrkvových listov chutí výborne s čerstvým chlebom a cestovinovými pokrmami. Použite ho ako dip na surovú zeleninu a chrumkavé občerstvenie. Stačí, ak vňať zmiešate s olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a parmezánom. Pesto by malo byť husté a pikantné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pri redukčnej diéte sa im vyhýbajte ako čert krížu. Zoznam najhorších druhov ovocia

Nájdete ho vo väčšine špajz. Ani neviete, že spomaľuje starnutie

The post Nie každý vie, že sú jedlé. Cenný zdroj vitamínov končí v koši appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie