Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nie ruže alebo astry. Perla našich starých mám je späť! Bude to skutočný hit v záhradách a na pozemkoch

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabrizio Guarisco). Návštevy u babičky mnohých z nás zahŕňali hry vonku v záhrade. Bola plná krásnych rastlín a voňavých, farebných kvetov. Dnešné záhrady vyzerajú trochu inak. Hlavne preto, že na niektoré druhy sme zabudli. Je to škoda, pretože sú to skutočné perly z babičkiných čias. Babičky predsa veľmi dobre […]
3 min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabrizio Guarisco).

Návštevy u babičky mnohých z nás zahŕňali hry vonku v záhrade. Bola plná krásnych rastlín a voňavých, farebných kvetov. Dnešné záhrady vyzerajú trochu inak. Hlavne preto, že na niektoré druhy sme zabudli. Je to škoda, pretože sú to skutočné perly z babičkiných čias.

Babičky predsa veľmi dobre vedeli, ktoré kvety vyzerajú najkrajšie a zároveň si nevyžadujú príliš veľa údržby.
Foto: shutterstock/Fabrizio Guarisco

Mnohí ľudia sa pri hľadaní rôznych rád obracajú na svoje staré mamy. Tieto babičky často poskytujú (alebo poskytli) životnú múdrosť, láskavé slovo alebo radu, ktorá im uľahčila život. Niet sa čomu čudovať, veď staré mamy prežili svoj život a vedia, čo sa im osvedčilo a čo vôbec nemalo zmysel. V nadväznosti na túto myšlienku stojí za to pozrieť sa na typickú babičkinu záhradu. Babičky predsa veľmi dobre vedeli, ktoré kvety vyzerajú najkrajšie a zároveň si nevyžadujú príliš veľa údržby.

Babičkina záhrada – spomienka na detstvo

Babičkina záhrada je pre mnohých ľudí jednou z najsilnejších spomienok na detstvo. Bola plná voňavých rastlín a krásnych pestrofarebných kvetov. Vždy sa v nej potulovalo množstvo lákavých včiel a motýľov. Opeľujúci hmyz je jedným z dôvodov, prečo boli babičkine záhrady plné kvetov. V ich blízkosti často rástla zelenina a ovocie, ktoré si na získanie bohatej úrody vyžadujú prítomnosť hmyzu. Babičky sa spoliehali aj na množstvo kvetov jednoducho preto, aby potešili oko. A mnohí z nás si pamätajú na rozhadzovanie pestrofarebných okvetných lístkov nazbieraných práve z babičkinej záhrady počas svätého prijímania a procesií v Bielom týždni. Aké kvety sa v týchto záhradách vyskytovali najčastejšie? Tu je sentimentálna cesta po druhoch, na ktoré mnohí zabudli.

Aké kvety sa v týchto záhradách vyskytovali najčastejšie?
Foto: shutterstock/David_Maddock

Čo zasadila babička v záhrade? Čokoľvek, čo spadne

Dnešné záhrady bývajú často naplánované do posledného centimetra. Niekedy využívame služby profesionálov, ktorí nám všetko navrhnú podľa našich predstáv. Čo sa týka dostupnosti rastlín, tu takmer nie je problém. Stacionárne záhradkárske obchody bývajú dobre zásobené, a ak nám aj niečo chýba, vieme to do niekoľkých dní zohnať online. Babičky sa na takéto pohodlie nemohli spoľahnúť. V ich záhradách rástlo to, čo bolo k dispozícii, a plánovanie často neexistovalo. Kvety sa sadili, kde sa im zachcelo. V tom bola krása záhrad starých mám.

Medzi kvety, ktoré sa najčastejšie vyskytovali v záhradách našich starých mám, patrili kosatce, tulipány, maky, ibiše, papuľky, ale aj stračonôžka, náprstníky v rôznych farbách. Okrem toho aj georgíny, cínie, pivonky a gladioly. Kvetinové záhony bývali plné aksamietníc, astier, nechtíkov a sirôtok. Nechýbali ani nezábudky, ruže a slnečnice. Medzi jednu z obľúbených babičkiných kvetín, ku ktorej sa čoraz častejšie vraciame, patrí srdcovka nádherná. Názov pochádza z jej vzhľadu. Kvitnú v rôznych farbách a vytvárajú kvety, ktoré pripomínajú malé srdiečka. Sú ideálne vysadené v záhrade aj v kvetináči na balkóne alebo terase.

Medzi jednu z obľúbených babičkiných kvetín, ku ktorej sa čoraz častejšie vraciame, patrí srdcovka nádherná.
Foto: shutterstock/BarthFotografie

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vysaďte ich vedľa hortenzií. Vašu záhradu vám budú závidieť všetci susedia

Výživný koktail pre ružu. Zalievajte na jar a krík vystrelí ako z praku

The post Nie ruže alebo astry. Perla našich starých mám je späť! Bude to skutočný hit v záhradách a na pozemkoch appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie