Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nie stredomorská. Okinawská diéta je tajomstvom najdlhšie žijúcich ľudí na svete. Ide o pravidlo 80 %.

07.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG shutterstock/Robie Online). Japonci sú jedným z najdlhovekejších a najzdravších národov na svete. Väčšina storočných ľudí žije na ostrove Okinawa. Nielenže žijú dlhšie, ale aj menej často ochorejú. Ľudia sa už roky pýtajú, aké je ich tajomstvo. Ukazuje sa, že je to spôsobené stravou. Čo je okinawská diéta?Foto: shutterstock/DronG […]
Menej ako 1 min. min.

07.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG shutterstock/Robie Online).

Japonci sú jedným z najdlhovekejších a najzdravších národov na svete. Väčšina storočných ľudí žije na ostrove Okinawa. Nielenže žijú dlhšie, ale aj menej často ochorejú. Ľudia sa už roky pýtajú, aké je ich tajomstvo. Ukazuje sa, že je to spôsobené stravou.

Čo je okinawská diéta?
Foto: shutterstock/DronG shutterstock/Robie Online

Okinawa je najväčší ostrov v súostroví Rjúkjú. Základom tamojšieho hospodárstva je rybolov a pestovanie ryže, zeleniny, sladkých zemiakov, cukrovej trstiny, banánov, ananásov a mandarínok. Hovorí sa jej „krajina nesmrteľných“ a patrí di tzv. modrej zóny. Malý počet obyvateľov bojuje s demenciou, srdcovými chorobami, rakovinou a cukrovkou. Muži sa tam dožívajú v priemere 85 rokov a ženy 87 rokov.

Čo je okinawská diéta? Jedno pravidlo je kľúčové

Obyvatelia Okinawy sa snažia žiť život bez stresu a ku všetkému mať pozitívny vzťah. To má pozitívny vplyv na ich zdravie, ale najdôležitejšie je, čo jedia. Najmä vďaka strave sú vo výbornej kondícii. Uplatňujú zásadu „hara hachi bu“, ktorá sa vzťahuje na množstvo skonzumovanej potravy. Prestanú jesť, keď sa na 80% cítia sa plní. Vďaka tomu sa teda neprejedajú.

Okinawská strava je bohatá na antioxidanty, flavonoidy, vitamíny a minerály. Jej základom je zelenina, napr. batáty, ktoré sa vyznačujú sivou šupkou a fialovou dužinou. Japonci jedia aj veľa ovocia, strukovín, sójových produktov, rýb, morských plodov a chudého mäsa.

POZRITE TIEŽ AJ: S čím nejesť čerešne? Žalúdok bude trpieť skutočnou agóniou

Japonská diéta pre dlhovekosť. Ľudia z Okinawy nepoužívajú len jedno korenie

Okinawská diéta zahŕňa obmedzenie konzumácie mliečnych výrobkov a striedme pitie alkoholu. Obyvatelia ostrova pijú jazmínový zelený čaj každý deň. Soľ nepoužívajú a nahrádzajú ju iným korením, napr. zázvorom, kurkumou, koriandrom.

Japonci si veľmi dávajú záležať aj na fyzickej aktivite. Snažia sa cvičiť každý deň a nevyhýbajú sa ani domácim prácam, ako je upratovanie či varenie. Strava obyvateľov Okinawy je podobná stredomorskej strave, ktorá je veľmi zdravá a populárna v Taliansku, Španielsku a Grécku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento liek doslova „rozpúšťa“ rakovinu. Nahradí operácie

Má 100 rokov, pracuje a na svoje zdravie sa nesťažuje. Takto vyzerá jej jedálniček. „Lekári sú ohromení“

The post Nie stredomorská. Okinawská diéta je tajomstvom najdlhšie žijúcich ľudí na svete. Ide o pravidlo 80 %. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie